Afbeelding
Foto: Shutterstock

Enschede wil verenigingen inzetten voor bredere doelen

ENSCHEDE - Verenigingen zijn het levensbloed van de samenleving. Ze bieden leuke activiteiten die bijdragen aan de gemeenschapszin en leefbaarheid, maar ze kunnen ook breder ingezet worden. Bijvoorbeeld om diverse maatschappelijke doelen verder uit te werken. Onder de noemer Kracht van Verenigingen gaat Enschede meer inzetten op dit thema.

Verenigingen kunnen een belangrijke rol spelen bij maatschappelijke thema's. De gemeente onderzoekt nu hoe bijvoorbeeld sportclubs activiteiten op kunnen zetten gericht op mensen met een lichte ondersteuningsvraag in de eigen buurt. Dit moet dan zorgen voor een laagdrempelige activiteit die bijdraagt aan hun levensvreugde. Zo kunnen de sportclubs wat verder kijken dan alleen sport en ook echt iets voor hun gemeenschap betekenen.

Al bezig
Op diverse plekken in de stad is men hier al mee bezig. Onder meer VV Rigtersbleek, VV Victoria en Avanti Wilskracht zijn aan de slag gegaan met dit thema. Zo hebben afgelopen jaar ruim 140 kinderen deelgenomen aan een activiteit bij deze verenigingen. "We horen dat kinderen vriendschappen sluiten, zich ontwikkelen en een veilige ontmoetingsplek vinden bij de vereniging. Via hen bereiken we bovendien ook de ouders. Doordat wijkteams kinderen preventief en vroegtijdig doorverwijzen naar een van de verenigingen, wordt de situatie thuis ontlast of gestabiliseerd. Uit de verhalen van kinderen en ouders horen we dat dit onder andere leidt tot betere schoolprestaties. Een deel van de ouders doet daardoor minder een beroep op tweedelijnszorg en soms kan de zorg zelfs worden afgeschaald.", aldus de gemeente. Deelnemende verenigingen hoeven niet helemaal alleen aan de slag met dit thema, ook andere wijkpartners zoals het welzijnswerk en Sportaal zijn hierbij betrokken. Zo legde Avanti een verbinding met het project Jeugdwerk Online, om de sociale basis in de buurt verder te versterken.

Succesvolle insteek
Enschede is zeker niet uniek of echt innovatief op dit vlak; zo kennen veel Twentse gemeenten al dit soort initiatieven om clubs te koppelen aan maatschappelijke doelen. En: met groot succes!