Afbeelding
Foto:

Gemeente ondersteunt gedupeerden toeslagenaffaire

ENSCHEDE - De gemeente Enschede krijgt de adresgegevens van ouders in onze gemeente die het slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire van de Belastingdienst. Hiervoor moet de gemeente een overeenkomst afsluiten met de Belastingdienst. De gemeente kon tot nu toe de slachtoffers van de toeslagenaffaire niet gericht benaderen voor hulp en ondersteuning, omdat de Belastingdienst de gegevens niet verstrekte. Het college van B&W is blij met dit resultaat. Hierdoor kan de gemeente nu gericht en op maat ondersteuning bieden of verwijzen naar de andere gespecialiseerde instanties in onze gemeente voor hulp. De gemeente wil dit snel en zorgvuldig doen.

De gemeente verwacht op korte termijn de namen en adressen van de Belastingdienst te krijgen. Als de gegevens er zijn, neemt de gemeente gericht contact op met de gedupeerden. Volgens de laatste informatie van de Belastingdienst zijn er in de gemeente Enschede ongeveer 70 gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire. Wethouder Kampman: “Deze mensen zijn in ernstige financiële en andere problemen gekomen door het handelen van de overheid. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. Fijn dat we nu als gemeente de helpende hand kunnen bieden.”

Andere problemen
De Belastingdienst compenseert gedupeerden financieel. Maar voor wie in de problemen is geraakt is dat niet altijd voldoende. Er kunnen bijvoorbeeld problemen zijn ontstaan rondom huisvesting, psychisch welbevinden, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Daarom is het goed dat de gemeente nu ook op die aspecten kan ondersteunen. Inwoners, als zij dat wensen, kunnen gericht worden geholpen daar waar zij het nodig hebben. De gemeente maakt ook een inventarisatie van de schulden die de gedupeerde ouders van de kinderopvangtoeslag bij de gemeente of een andere instantie hebben.