Afbeelding
Foto:

Domijn en Woon-plaats zien kansen

ENSCHEDE – Woningcorporaties De Woonplaats en Domijn werken in hetzelfde gebied. Ze vervullen een belangrijke maatschappelijke taak. Ze staan voor een aantal grote uitdagingen in de toekomst, zoals het CO2-neutraal maken van alle woningen in 2050.

Ze denken dat er meer uit te halen is als ze samenwerken. Ze gaan een aantal projecten gezamenlijk oppakken om te kijken of dat meerwaarde oplevert. De bestuurders van beide corporaties hebben een overeenkomst getekend waarmee de samenwerking én de projecten officieel van start gaan. Door de krachten via samenwerking te bundelen denken ze woningzoekenden nog beter van dienst te kunnen zijn. Marion Wolters, directeur-bestuurder van De Woonplaats vertelt: ¨Samen kunnen we nog slimmer investeren in een fijn wonen voor onze huurders.’’ Woningen bouwen wordt steeds duurder. Door te gaan samenwerken kunnen ze de kosten omlaag brengen. Samen zijn ze een grote club en kunnen zij meer invloed uitoefenen op bijvoorbeeld beleid, niet alleen landelijk maar ook regionaal. Er is nu versnippering in de wijken. Samen kunnen ze grotere slagen maken in de wijken, wat de kwaliteit en het woonplezier ten goede komt. Er ligt een grote uitdaging om de woningen van het gas af te krijgen, maar samen kunnen ze de kosten delen en kunnen ze sneller innoveren.

Projecten
Om te verkennen of samenwerking écht meerwaarde biedt, selecteerden de corporaties zes projecten. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar een gezamenlijk woonvindsysteem, worden krachten gebundeld op het gebied van inkoop én liggen er plannen voor de robotisering van werkprocessen, zodat er meer tijd over blijft voor maatwerk aan de klant. De corporaties gaan samen met de projecten aan de slag. Wilma van Ingen, directeur-bestuurder van Domijn licht toe: ‘'We weten nog niet waar we uit gaan komen. De toekomst ligt open en dat is het leuke aan deze aanpak. We gaan kijken of het samenwerken in projecten meerwaarde oplevert.''