Afbeelding
Foto:

Topjaar voor motorverkoop

Afgelopen jaar zat de autoverkoop fiks in de min. Maar er was in mobiliteitsland ook nog goed nieuws te melden. De verkoop van motorfietsen steeg namelijk naar een nieuw record.

Afgelopen jaar werden in totaal 14.622 nieuwe motoren verkocht. Een stijging van 4,7 procent ten opzichte van 2019 en een nieuw absoluut record sinds het topjaar 2009. Daarnaast werden door de vakhandel ook nog eens 52.175 tweedehands motorfietsen verkocht. De populairste merken waren BMW met 17,4 procent marktaandeel, gevolgd door Yamaha (16,9 procent), Kawasaki (15 procent), Honda (8,5 procent) en KTM (8 procent).

Opmerkelijk
Dat de verkoop van nieuwe motoren ondanks de crisis zo'n stijging zag mag opmerkelijk genoemd worden. Juist omdat de verkoop van auto's zo sterk in de min zat. Eén van de oorzaken was het stilleggen van het OV en de mondkapjesplicht. Hierdoor kozen meer mensen voor alternatief individueel vervoer zoals de motorfiets. Afhankelijk van je woon-werksituatie is een motor best praktisch en bovenal leuk om op te rijden. Corona was voor sommigen dan ook een passend excuus om weer op te stappen, zo lijkt het.

Inhaalslag
Een groot deel van deze toegenomen vraag werd pas na de zomer omgezet in concrete verkoop. De crisis zorgde namelijk wel voor leveringsproblemen bij fabrikanten, waardoor bestelde motoren langer op zich lieten wachten. Dit vertaalde zich er in dat er in december 2020 bijna 140 procent meer nieuwe motoren geregistreerd werden dan in december 2019.