Afbeelding
Foto:

Wakker?

Allereerst wil ik u en allen die u lief zijn een heel gelukkig, gezond en voorspoedig Nieuwjaar toewensen. We hebben 2020 achter ons gelaten, maar de ellende niet. De coronapandemie gaat met ons mee in 2021. Je zou denken als stadsbestuur moet je toch een moment van bezinning hebben gehad in het Kerstreces. Want het college heeft een begroting neergelegd voor 2021-2024, waar geen tweede coronagolf in is meegenomen, terwijl wij er midden in zitten.


Financieel staan we er niet goed voor. Enschede teert in op haar reserves en dat kan natuurlijk nooit zo doorgaan. Het college heeft flink wat op haar bordje. In 2021 moet, zo heeft het Rijk aangegeven, alle kinderen die opgroeien in een bijstandsgezin bereikt worden, zodat ze mee kunnen doen in de samenleving. Van de 6.000 kinderen bereiken we nog maar 3.000… Persoonlijk had ik als college hier meer geld op ingezet, maar dit college komt niet verder dan 500.000 euro, wat ze uit een ander potje halen. Er had meer ingezet moeten worden, want al jaren wordt er geoormerkt geld (50.000 euro) naar de algemene kas van de gemeente overgeheveld.


Dan spelen er al jaren sociale misstanden. Vaak heb ik er over geschreven en vele moties zijn ingediend om het tij te keren. Zoekperiode 27 plussers, bevoorschotting, beslagvrije voet niet goed uitgevoerd, de veelaanvragers voor bijstand en de Wmo, waar gewoon uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) niet werden uitgevoerd, maar pas veel later. De inwoners moeten er op kunnen vertrouwen dat burgemeester en wethouders zich houden aan rechterlijke uitspraken en niet pas na 3,5 jaar.


Afgelopen maand is speeltuin Polboske gesloten! Eerlijk gezegd heb ik er geen goed woord voor over. Het zat er al jaren geleden aan te komen. De directeur van de SES (Stichting Enschedese Speeltuinen) zocht samen met de gemeente alleen een “goed” moment om de stekker eruit te trekken. Na 41 jaar was veiligheid en te weinig kinderen de reden. Flauwekul. Ook hier gaat het gewoon om geld! Ondertussen begint het college met een nieuw megaproject Het Centrum Kwadraat. Het andere megaproject De Kop Boulevard loopt al vertraging op. Dat kon je vanaf het begin zien aankomen, want lang niet alle risico’s waren uitgekristalliseerd. Bovendien was de vierkante meterprijs te hoog en daar vallen ontwikkelaars zich geen buil aan, dus de gemeente moet over de brug komen .Daarnaast moet de ING ook nog aangekocht worden. Hetzelfde zie je gebeuren bij het Centrum Kwadraat. De eerste fase wil het college er deze periode doorjassen. Eerste fase is inclusief de Brandweerkazerne. Twente heeft behoefte aan hoog stedelijk woon-en werkomgeving wordt er gezegd… Tevens blijkt uit onderzoek dat het geluid en trillingen aan het spoor een risico kunnen vormen. Moet dus verder onderzocht worden bij de definitieve locaties van de bouwblokken en er worden gesprekken gevoerd met de ABN-AMRO. Wanneer wordt dit college eens wakker? Een speeltuin kun je nog niet in de been houden en aan de andere kant worden er voor miljoenen risico’s, genomen bij de megaprojecten, terwijl ze de tweede coronagolf niet wordt meegenomen in de begroting en nog vele kinderen in armoede zitten en het blijft aanmodderen met de sociale misstanden. 2021 wordt een spraakmakend jaar!


Margriet Visser
Raadslid EnschedeAnders