Afbeelding
Foto:

Enschede wil dak- en thuisloosheid terugdringen

ENSCHEDE - Het is voor Enschedeërs een bekend fenomeen: er zijn relatief veel dak- en thuislozen in onze gemeente te vinden. Mensen die om uiteenlopende redenen niet een eigen woning hebben. En waar vaak ook een brede problematiek speelt die lastig aan te pakken is. Een nieuwe rijkssubsidie moet hier een positieve impuls aan geven.

Enschede ontvangt als centrumgemeente 1,2 miljoen euro van het Rijk voor het terugdringen van dak- en thuisloosheid. Het plan 'Iedereen Mag Wonen' is onderdeel van een landelijk plan van aanpak, waarvoor in totaal 200 miljoen euro geïnvesteerd zal worden. Enschede zal als centrumgemeente samenwerken met Borne, Dinkelland, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente en Oldenzaal om meer mensen te helpen.

Geen concreet cijfer
Dak- en thuisloosheid is een lastig probleem om aan te pakken. Dit begint al bij een heel basaal gegeven: we weten simpelweg niet hoeveel mensen in deze positie zitten. Ruwe schattingen zijn ongeveer 40.000 mensen, wat meer dan een verdubbeling is ten opzichte van 2009. Naast de groep die actief op straat zwerft en slaapt is er ook vaak nog een hele tussengroep; mensen die bijvoorbeeld bij familie of vrienden verblijven maar eigenlijk wel dakloos zijn omdat zij niet over een eigen woning beschikken.

Lastige problematiek
Het geld komt ten goede aan onder meer preventie en gerichtere steun bij het vinden van een huis. Daarnaast zet men ook in op vernieuwing van de opvang en wonen met begeleiding. Zo worden ook de wijkteams en de lokale woningcorporaties hierbij actief betrokken. Deze brede aanpak is nodig omdat de achterliggende oorzaken van dak- en thuisloosheid navenant divers en complex zijn. Veel mensen die dakloos zijn of dit dreigen te worden hebben uiteenlopende problemen: psychische problemen, opgelopen schulden, afhankelijkheid van drank en drugs, een klein sociaal netwerk, een sociaal zwakkere positie of andere zaken. Mensen simpelweg een woning geven werkt dan ook niet; de aanpak moet gericht zijn op goede, duurzame begeleiding om terugval te voorkomen.