Nieuwe GGD-testlocatie op terrein van Universiteit Twente

ENSCHEDE - De GGD start met de bouw van een nieuwe corona-testlocatie op het terrein van de Universiteit Twente. Op zijn vroegst eind deze maand kunnen de eerste testen afgenomen worden. Deze locatie kan dan straks ook gebruikt worden als vaccinatielocatie, aldus de GGD Twente.

De GGD Twente noemt het zelf een L-testlocatie. L als in: large. Er komen op deze locatie namelijk tien testlijnen, waardoor dus een groter volume aan mensen getest kan worden. Dit past binnen het landelijke opschalingsplan. Sinds 1 december is het namelijk ook mogelijk voor mensen zónder klachten om zich te laten testen bij de GGD, wanneer zij naar voren komen in bron- en contactonderzoek. Oftewel, wanneer zij mogelijk in contact zijn geweest met een besmet persoon, maar nog niet zelf klachten hebben.

Opschaling nodig
Als gevolg van deze verruiming is dus ook een opschaling van de testcapaciteit nodig. De GGD Twente heeft op dit moment acht testlocaties in de regio, in Bentelo, Denekamp, Enschede, Goor, Hengelo, Holten en Oldenzaal. De nieuwe locatie is dus de tweede locatie in Enschede.

Testen
Op deze locatie zal gebruik gemaakt worden van zowel PCR- als antigeentesten. Op de andere locaties gebruikt men de PCR-test. De PCR-test meet of iemand besmet is met het virus; hiervoor haalt men met een wattenstaafje slijm achter uit de keel en neus. De antigeentest is sneller maar minder gevoelig dan de PCR. De GGD geeft dan ook aan dat 'een negatieve uitslag nog niet betekent dat je geen corona hebt'. Na afloop van de test blijft de geteste persoon thuis, in afwachting van de uitslag. Wanneer de tests aantonen dat iemand positief besmet is, volgt bron- en contactonderzoek. En uiteraard gaan de geteste persoon en huisgenoten dan in thuisisolatie.

Afspraak maken
Hebt u klachten die passen bij het beeld van het coronavirus? Maak dan een afspraak om u te laten testen. U kunt hiervoor bellen met 0800-1202 of online een afspraak maken via www.coronatest.nl