Afbeelding
Foto:

Kerst 2020

Er kwam eind november een berichtje binnen op onze familie-app. “Voor een fantastische Kerst samen, met een gedicht en een cadeautje voor diegene die je hebt getrokken. James loot niet mee omdat zijn dichtkunsten nog te wensen overlaten, maar natuurlijk zal hij dit jaar de leukste aanwezige zijn op het feest". Bij het bericht een lootjestrekker.


Mijn man en ik moesten lachen om het bericht en om de dichtkunsten van James die nog te wensen zouden overlaten. Inmiddels is onze kleinzoon 11 weken oud, groeit als kool, het liefste manneke van de hele wereld. Opa en oma zijn is geweldig! Kerst houdt ons wel een beetje bezig. We zijn gewend om het met de hele familie te vieren, met z’n allen kokkerellen, dochter en schoonzoon over uit Myanmar. Maar dit jaar is alles anders. Onze oudste dochter kan het land uit, maar komt er dan niet meer in. Dus ze blijft in Myanmar. Haar vriend zit voor zijn werk in Israël en komt Myanmar ook niet in. Maar toch vieren we met elkaar Kerst. Zij via het beeldscherm en onze jongste dochter en schoonzoon en James bij ons thuis. Mijn zus met haar familie kan niet komen. We houden ons netjes aan de coronaregels.


Eerlijk gezegd zat ik in de maag met Anrike in Myanmar. “Zou ze er niet verdrietig van worden om ons aan de keukentafel te zien zitten en zij niet?”, vroeg ik aan Pauline? “Nee,” zei Anrike, we maken er gewoon het beste van. “We gaan op afstand samen koken en ik geniet liever via de laptop samen met jullie, dan dat ik van jullie helemaal niets te zien krijg.” Dus hopelijk komen de cadeautjes op tijd aan in Myanmar en anders verzinnen we daar ook wel weer iets op. Het zijn bijzondere tijden. Wie had gedacht toen we vorig jaar na Nieuwjaar afscheid namen van haar, dat wij haar een jaar niet in levende lijve zouden zien.


Het is maar goed ook dat ik dat niet wist, anders had ik haar nooit laten gaan. Niet dat ze zou hebben geluisterd. Ondanks dat ik haar bijna dagelijks spreek, missen we haar. Maar we hebben nog niets te klagen zeggen we tegen elkaar. Veel mensen hebben afscheid moeten nemen van hun dierbaren door corona. Kerst wordt voor hen nooit meer zoals het was. Verschrikkelijk wat 2020 voor leed heeft gebracht. Wij mogen de handen nog dichtknijpen. Voor veel mensen is Kerst een tijd van eenzaamheid.


De nadruk tijdens de feestdagen ligt op samenzijn en familiegevoel. De kerstreclames vliegen je om de oren, met allemaal dezelfde boodschap, zie maar de reclame van b.v. Albert Heyn, Plus, Lidl. Kerst vier je samen en niemand mag alleen zijn. In Nederland voelt 1 op de 4 mensen zich eenzaam tijdens de feestdagen blijkt uit onderzoek van het Leger des Heils. Onder hen veel ouderen, maar ook jongvolwassenen. Kerst 2020 zal de geschiedenis ingaan vanwege het beperken van onze vrijheid. Laten we een beetje omzien naar elkaar en het beste ervan maken.


Margriet Visser

Raadslid EnschedeAnders