Afbeelding
Foto:

Jong lezen belangrijk voor plezier én ontwikkeling

ENSCHEDE - De gemeente Enschede investeert extra in het leesplezier van jonge kinderen. Helaas is dit ook echt nodig - de Enschedese jeugd scoort namelijk slechter qua begrijpend lezen. De gemeente maakt samen met de onderwijs- en kinderopvangorganisaties een plan om dit te verbeteren. Er is 250.000 euro voor gereserveerd.

Taal en lezen zijn de basis voor je verdere schoolcarrière "We zien in internationaal onderzoek dat Nederlandse leerlingen steeds minder goed begrijpend lezen”, aldus wethouder Onderwijs June Nods. "Als we dichter bij huis kijken zien we dat Enschedese leerlingen op sommige vaardigheden bovengemiddeld scoren. Maar juist op het vlak van begrijpend lezen scoren ze onder het landelijk gemiddelde.” Nods onderstreept het belang van leesplezier, als basis voor taal- en leesvaardigheid. "Taal en lezen zijn de basis voor je verdere schoolcarrière en alles wat daarna komt. En wanneer we de laaggeletterdheid in Enschede willen aanpakken, begint het er mee dat we bij jonge kinderen het leesplezier bevorderen.”

Heel leerzaam
Leanne Jansen, werkzaam bij VCO Oost-Nederland, is nauw betrokken bij de voor- en vroegschoolse educatie in Enschede. "We betrekken ook de kinderopvang in onze aanpak. Het ontwikkelen van leesplezier begint namelijk al op jonge leeftijd met bijvoorbeeld (interactief) voorlezen of begrijpend luisteren. Voorlezen is ontzettend belangrijk, ook thuis. Van een kwartiertje voorlezen per dag leert een kind in 1 jaar gemiddeld 1.000 woorden”. Andries Mulder, voorzitter van het College van Bestuur van VCO Oost-Nederland vult aan: "We willen vooral het leesplezier benadrukken. Leesnieuwsgierigheid mag je het ook noemen. Met positieve energie leeskilometers maken, daar gaat het om. Met teksten die passen bij de fantasie van het kind. Woordenschat en leesvaardigheid komen dan vanzelf aan bod. Dat is een andere benadering dan de "droge” techniek van begrijpend lezen.” De gemeente kijkt ook naar het voortgezet onderwijs, waar leesvaardigheid ook beter kan.

Budget
De gemeente bekostigt deze aanpak met geld uit het Onderwijsachterstandenbudget. De gemeente krijgt dit jaar 7,4 miljoen euro om onderwijsachterstanden aan te pakken. Samen met de Enschedese schoolbesturen en de kinderopvangorganisaties maakt de gemeente hiervoor elk jaar een bestedingsplan. Onderdelen daarvan zijn bijvoorbeeld de schakelklassen en de inzet van intern begeleiders in de kinderopvang.