Afbeelding
Foto:

Gemeente pakt onveilige situaties aan

ENSCHEDE - De Enschedese wegen moeten de komende jaren weer een stukje veiliger worden. De gemeente heeft namelijk een mooie subsidie van het Rijk ontvangen voor dit doel.

Afgelopen week kwam de bevestiging: Enschede ontvangt 1,3 miljoen euro van het Rijk; een groot deel van de aangevraagde projecten kan hiermee uitgevoerd worden. De gemeente en Provincie Overijssel dragen zelf ook bij aan dit potje, waardoor er gezamenlijk 2,8 miljoen aan investeringen gedaan kunnen worden. De uitvoering van de verkeersmaatregelen is voorzien voor 2021. De gemeente is blij met de toekenning; verkeersveiligheid is een belangrijk speerpunt in de mobiliteitsvisie en direct gerelateerd aan leefbaarheid.

Gehonoreerde projecten
In het maatregelenpakket dat de gemeente heeft ingediend, zijn 23 projecten opgenomen. Een aantal projecten was al in voorbereiding ten tijde van het indienen. Daarnaast heeft de gemeente veel projecten ingediend die de veiligheid van voetgangers en fietsers in Enschede moeten verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn het verbreden van de fietspaden langs onder andere de Haaksbergerstraat en de Hendrik ter Kuilestraat. Ook gaat het om verbeteringen op kruispuntniveau, zoals het aanleggen van fietsoversteken op de Geessinkweg of het optimaliseren van een fietsoversteek bij de Auke Vleerstraat met de Kanaalstraat en het kruispunt Boulevard 1945 - Oliemolensingel. Daarnaast wordt de pilot naar het saneren van overbodige fietspadpaaltjes in stadsdeel Zuid de komende maanden uitgebreid naar de andere stadsdelen in Enschede.

Drempels en meer
Naast veel maatregelen die bijdragen aan fietsveiligheid zijn diverse projecten opgenomen die bijdragen aan de algemene verkeersveiligheid van alle verkeersdeelnemers. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het aanbrengen van markeringen, het aanleggen van snelheid remmende plateaus en drempels in woonstraten en het herinrichten van de overgangen van 50 kilometer per uur naar 30 kilometer per uur wegen.

Infrastructuur en gedrag
Verkeersveiligheid is afhankelijk van twee onderdelen: dit is de fysieke inrichting van wegen met drempels, bebording, stoplichten, etc. En het tweede onderdeel is het gedrag van de mensen zelf. Hoewel de toegekende subsidies vooral bedoeld zijn voor het eerste onderdeel, blijft de gemeente ook actief inzetten op voorlichting en gedragsverandering. Hierbij denkt men bijvoorbeeld aan e-bike cursussen, opfriscursussen voor oudere verkeersdeelnemers, een scootmobielcursus en uiteraard de nodige voorlichting op scholen over onder meer de dode hoek en veilig oversteken.