Afbeelding
Foto:

Volop in ontwikkeling

ENSCHEDE - Afgelopen week werden de eerste concrete stappen gezet door het nieuwe Platform Stedelijke Ontwikkeling Enschede. Dit heeft als doel om Enschede in de breedste zin samen naar een hoger plan te tillen.

Stedelijke ontwikkeling is een belangrijk maar ook heel breed thema voor een grotere gemeente zoals Enschede. Er zijn veel ambities die de komende jaren gerealiseerd gaan worden; meer woningbouw, meer bedrijvigheid. Een goede, actieve samenwerking tussen diverse betrokken partijen is hierbij van groot belang. De Provincie Overijssel was én blijft ook betrokken bij dit proces. Onder meer vanuit de regionale woonopgave; oftewel: welke woningen worden er binnen Enschede en in de brede regio gerealiseerd om zo tot een breed aanbod te komen voor alle doelgroepen. "De opgave is groot en dat kan alleen samen”, legt wethouder Jeroen Diepemaat uit. "Het gaat over autonome groei en de toenemende complexiteit van planontwikkeling in binnenstedelijke locaties. Juist voor deze locaties zullen de door het Rijk toegekende gelden vanuit de Woningbouwimpuls ingezet worden. Tegelijkertijd gaat het om een grote kwalitatieve groei: bouwen voor de juiste doelgroepen en daar bovenop de duurzaamheidsopgave gericht op energie, materialen en natuurinclusief. “En dit gaat verder dan nieuwbouw”, vult Wilma van Ingen van Woningcorporatie Domijn aan. “Het gaat ook over draagkracht van wijken en buurten, inclusie, leefbaarheid en toekomstbestendigheid”.

Over het platform
Het nieuwe Platform Stedelijke Ontwikkeling Enschede is er op gericht om actuele ontwikkelingen te agenderen bij de gemeente. Zij gaan dan ook een adviserende rol richting het gemeentebestuur spelen op termijn. Samen kunnen zij dan acties oppakken en uitwerken. Verder blijft het belangrijk om belemmeringen en dilemma's te bespreken en samen naar oplossingen te zoeken. Het platform hoopt dat ook anderen hier aan bij willen dragen. Zij zijn daarom ook op zoek naar meer zogenoemde 'deelgevers'. Wie meer wil weten over hun ambities en werk kan kijken op www.psoe.nl