Foto: Albert van de Maat
Foto: Albert van de Maat Foto: Copyright Albert van de Maat | 1988-2017

Kerstconcert Hanneke Rouw

ENSCHEDE - Het Vestzaktheater organiseert op zondag 20 december twee soloconcerten met celliste Hanneke Rouw. Wat is het fijn dat het mogelijk is om voor een klein publiek toch een concert te organiseren, een klein hoopvol begin. Juist in deze tijd zullen er mensen zijn die van een concert willen genieten, zo hoopt de organisatie.

Bezoekers moeten zich van tevoren aanmelden. Zij krijgen bericht ter bevestiging van hun reservering als er voor hen plaats is. Hanneke Rouw speelt twee suites voor cello van J.S. Bach, die worden gerekend tot de grootste werken ooit geschreven voor de cello. Het programma bestaat uit de Suite II in D minor en Suite III in C major. De muziek is veeleisend en drukt veel emotie uit. De intimiteit en de sfeer van de stukken heeft ertoe geleid dat de suites tot de meest geliefde werken van Bach worden gerekend. Zij zijn bij voorbeeld ook gebruikt in films, voor moderne dansen - de bekendste delen - als ringtone voor de mobiele telefoon.

Jong talent
Hanneke Rouw speelt cello vanaf haar achtste jaar. Op haar zestiende speelde ze solo met het Jeugd Strijk Orkest Constantijn. In hetzelfde jaar won ze een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours. Ze heeft inspiratie opgedaan uit gesprekken met internationaal vermaarde cellisten als Steven Isserlis en Anner Bijlsma. Hanneke speelt op een mooie Duitse cello die is gemaakt begin 20e eeuw. Dit is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Tournee
Vorig seizoen heeft Hanneke door Nederland getourd met de zes cello suites van Bach en de cello sonates van Beethoven, Mendelssohn, Chopin, Lalo, Brahms, Saint-Saëns, Grieg, Rachmaninoff, Fauré, Shostakovich, Debussy en Prokofjev. Tijdens deze tournee werd zij onder andere begeleid door de Nederlandse pianiste Anouk de Jong en de Russische pianiste Sofia Vasheruk. Vanwege het succes van deze tournee gaat Hanneke komend seizoen nogmaals op tournee door Nederland, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland. Het concert is van 19.00 tot 20.00 en van 21.00 tot 22.00 zonder pauze. De toegangsprijs is 12,50 euro. Coronaregels worden toegepast. Met 1,5 meter afstand is er per concert plaats voor 20 mensen. Reservering is verplicht via www.vestzaktheater.nl. Ook mondkapjes zijn verplicht.