Afbeelding
Foto:

Vast patroon

Inmiddels zijn er zo’n vijftig auto’s uitgebrand in Enschede en de politie geeft toe nog geen idee te hebben wie de daders zijn. Vorige week kwamen ze met informatie naar buiten en werd duidelijk dat ze uitgaan van meerdere daders. Dat komt omdat de branden geen vast patroon hebben. Het is niet het werk van een pyromaan, want die opereert volgens een vast stramien, zeggen ze. Maar bij deze branden is het tijdstip van de branden steeds verschillend, evenals de werkwijze en de plek van de branden; verspreid over de hele stad.


Wat mij tot nu toe was opgevallen bij de branden was het gebrek aan informatie van de kant van de politie. Je zou toch zeggen dat zeker bij zoiets, de hulp van het publiek uiterst belangrijk is. Het kan niet anders dan dat de dader gezien is; in een stad is er altijd wel iemand die je ziet. Ook midden in de nacht. Alleen hoe krijg je die informatie boven water?


Wat als dit een uiterst slimme pyromaan is, die op de hoogte is van hoe brandstichters te werk gaan en er daarom voor zorgt geen vast patroon te hebben. Dat is dan zijn patroon. Want gelijkenissen zijn er natuurlijk wel; het gaat om auto’s, het gaat om brandstichting, iemand moet het toch gedaan hebben. Het effect van de branden is ook gelijk, mensen worden bang. Sociaal onveilig heet dat tegenwoordig. Dat klinkt anders. Dat klinkt als: “Het is niet echt onveilig, hoor.” Vertel dat maar aan dat meisje dat ’s avonds naar huis gaat op de fiets en door het fietstunneltje in Enschede-Zuid moet. Daar geldt namelijk ook een vast patroon; daar worden mensen van hun fiets getrokken. Maar er zijn meer activiteiten met vaste patronen. Al twee weken wordt verspreid over de hele stad vuurwerk afgestoken, waarbij elke avond bommen de lucht ingaan die qua sterkte kunnen concurreren met munitie van het leger. Vuurwerk, illegaal ingevoerd uit Duitsland en België. Vast patroon? Ja, het wordt steeds erger. Staan we daar nou machteloos tegenover?


Kunnen we de maatregelen tegen het virus niet combineren met die ter bescherming van de openbare orde, waardoor je hele groepen kunt controleren op drugs, drank en vuurwerk? Nu er geen wedstrijden in het betaald voetbal met publiek zijn, ontstaat er ruimte voor grote, gerichte handhavingsacties. Je zult er maar wonen; weken lang elke avond kei- en keihard vuurwerk bij jou in de straat. Vast patroon en toch schrik je je steeds weer rot.


Jan Visser