Afbeelding
Foto:

De állerlelijkste auto ooit

Het is voor veel echte autokenners geen verrassing. Het is namelijk een breed gedragen mening bij iedereen die wel eens een autoblad opensloeg, een AutoRAI bijwoonde of rondsnuffelde op Marktplaats voor occasions. "Wat een spuuglelijk gedrocht!" Nu is dit ook officieel: bij een peiling van het AD wees driekwart van de respondenten naar de Fiat Multipla, de markante Italiaan, als lelijkste voertuig ooit gemaakt.

De krant voerde onlangs een peiling uit waarbij mensen konden kiezen uit diverse suggesties van de redactie. Waaronder de BMW Z3 Coupé, die vergeleken werd met een tennisschoen. Maar ook de Ford Scorpio, Volkswagen Phaeton, Ford Edsel, Mercedes Vaneo, DeLorean DMC12, Renault Avantime, Mercedes S-Klasse en Honda Logo haalden deze lijst. De Fiat Multipla won de verkiezing met een wel heel ruime marge. Maar liefst driekwart van de bijna 17.000 stemmers koos voor de Multipla.

Terecht of niet?
De Fiat Multipla kwam in 1998 op de markt en kreeg gelijk veel negatieve reacties. De auto heeft veel opmerkelijke design-elementen. Bijvoorbeeld de twee zitrijen met drie volledige stoelen, waardoor ook voor drie mensen kunnen zitten. Dit viel goed in de smaak bij mensen. Daarentegen vonden veel mensen andere elementen weer minder mooi, zoals de koplampen die bovenop de motorkap geplaatst werden. In 2004 bracht Fiat een gefacelifte versie op de markt die wat minder gewaagd was. Het interieur was weliswaar praktisch, maar Fiat gaf de instrumentencluster en middenconsole ook een design mee dat doet denken aan een slechte LSD-trip. Toch is het jammer dat de Multipla zo slecht ontvangen werd; het Europese wagenpark is anno 2020 een stuk saaier dan het was in de jaren '90 omdat fabrikanten minder risico's nemen.