Afbeelding
Foto:

CEE en ECBE samen verder

ENSCHEDE - Coöperatie Enschede Energie (CEE) en Energie Coöperatie Buitengebied Enschede (ECBE) ondertekenden op 3 november bij notaris Jan Hordijk de fusie tussen beide coöperaties. Van nu af aan gaan beiden samen verder onder de werknaam Enschede Energie. Realisatie van projecten komt hierdoor in een stroomversnelling.

Aanleiding voor de fusie is de nauwe samenwerking die beide coöperaties al enkele jaren hebben. Zo zijn samen zonne-energieprojecten gerealiseerd, is een gemeenschappelijk Projectbureau ingericht en worden gezamenlijk certificaten uitgegeven voor participatie van leden in projecten. Die samenwerking verloopt prima, maar het bestaan van twee afzonderlijke organisaties bleek onnodig complicerend. Liever samen werken aan het hoofddoel: Enschede duurzamer maken.

Stemming
De fusie gaat in met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020. Aan de ondertekening is een zorgvuldig proces vooraf gegaan. Daarin zijn de 400 leden van beide coöperatie uitvoerig geïnformeerd. Ze hebben vervolgens in september ingestemd met het fusievoorstel van beide besturen. De Raad van Commissarissen en Raad van Toezicht hadden daarover al eerder een positief advies uitgebracht. Voorzitter Jeroen Jansen: “We zijn een coöperatie van, voor en door Enschedeërs. Als lid van een coöperatie kun je meepraten over het beleid en deel je in de opbrengsten. De fusie waarborgt dat we nog professioneler kunnen werken.” Bestuurslid Projecten Ruud Mulder voegt daar aan toe: "Het is mooi dat we nu nog meer projecten kunnen organiseren. Je ziet nu al een stroomversnelling optreden in het aantal projecten dat we realiseren. Dit jaar hopen we ons tiende project uit te voeren. Volgend jaar komen daar nog zeker tien dakprojecten bij.” Vicevoorzitter Niels van Elk merkt op: “Het is goed dat daarbij de inkomsten teruggaan naar de leden en de omgeving van de projecten. Ook het buitengebied gaat daarvan meeprofiteren.”

Goedkope stroom
Steeds meer projecten worden uitgevoerd volgens de Regeling Verlaagd Tarief. Dit jaar is die gunstige regeling nog van toepassing. Daarbij krijgen deelnemers aan deze collectieve zonnedaken een gemiddelde korting van € 100,- op hun energierekening. Inmiddels zijn overal in de gemeente projecten waar inwoners aan deel kunnen nemen om dat voordeel te ontvangen. Voor informatie hierover: www.enschede-energie.nl of 053 20 30 427. Of kom gewoon langs op ons kantoor aan de Boulevard 1945 276.