Afbeelding
Foto: LIDEWIJ OLIVE

Innovatieve ZeroG technologie verbetert behandelingen

ENSCHEDE - Stichting Steun Roessingh neemt de taak over van het voormalige Hulpfonds van Roessingh, Centrum voor Revalidatie. De nieuwe stichting is er om de zorg voor patiënten van Roessingh extra te ondersteunen. Dankzij giften en donaties maakt Steun Roessingh vooral extra technologische zorginnovaties mogelijk. Deze dragen bij aan het verder verbeteren van de zorg in praktische zin en vormen een belangrijk onderdeel van de revalidatiebehandelingen.

Dankzij een donatie van de erven familie Offenberg realiseerde de stichting onlangs haar eerste technologische innovatie voor patiënten van Roessingh: zonder zwaartekracht kunnen patiënten dagelijkse situaties oefenen dankzij ZeroG. De ZeroG is een zogeheten dynamische body & weight support robot. Vanaf november kunnen revalidatiepatiënten met loop- en balansproblemen in hun behandeling bij Revalidatiecentrum Roessingh gebruikmaken van deze innovatieve technologie. Het bestaat uit een harnas, gekoppeld aan een plafondrail. Hierin kan de patiënt zonder zwaartekracht onder veilige omstandigheden in een vrije ruimte oefenen met diverse nagebootste dagelijkse situaties, zoals het lopen met een rollator. Dankzij de veiligheid die deze technologie biedt, verkent de patiënt gemakkelijker zijn grenzen en mogelijkheden. Die veiligheid uit zich in de gewichts­ondersteuning en de valpreventie van de ZeroG. Mocht de patiënt uit balans raken dan vangt de ZeroG hem op. Dit creëert voor de behandelaar bovendien een veilige en ergonomische werkomgeving. Doordat de behandelaar fysiek wordt ontlast, kan hij zijn volledige aandacht richten op de patiënt en zijn behandeling.

Standaard onderdeel
Een aantal revalidatiecentra in Nederland behandelt inmiddels met de ZeroG technologie, Roessingh is op dit moment de enige in Twente. De ZeroG wordt bij Roessingh een standaard onderdeel in de behandeling van patiënten met loop- en balansproblemen. Denk bijvoorbeeld aan patiënten met een beroerte of ander hersenletsel, een dwarslaesie, een amputatie of spierziekte en kinderen met een motorische achterstand.

Steun de Stichting
De Stichting Steun Roessingh werkt volgens het principe van solidariteit. Iedereen kan namelijk zomaar iets overkomen. Met een groot of klein bedrag, eenmalig of maandelijks, maak je direct een groot verschil voor de patiënten. Word donateur en vul het formulier in op de website van Steun Roessingh: www.steunroessingh.nl.

Foto: Lidewij Olive