... maar de buurtbus Haaksbergen nog niet

HAAKSBERGEN - Veel buurtbussen gaan vanaf komende week weer van start. Er is veel onderzoek verricht naar het veiliger maken van de kleine busjes voor zowel reizigers als chauffeurs. Maar hoewel andere buurtbusverenigingen al wel weer gaan rijden, doet de buurtbusvereniging Buurse-Haaksbergen en Omstreken dit nog niet. Sinds 16 maart is deze gestopt met rijden.

Hoewel er met groot enthousiasme aangekondigd werd door vervoerder Keolis dat buurtbussen weer gaan rijden, is de daadwerkelijke situatie op lokaal niveau vaak anders. De buurtbusverenigingen die het vervoer uitvoeren trekken vaak hun eigen plan. Er zijn immers veel vrijwilligers die in een kwetsbare doelgroep zitten - en zonder bereidwillige chauffeurs kom je niet ver met je vervoerstaak.

'Geen optie'
In een verklaring via Facebook liet het bestuur van de buurtbusvereniging afgelopen week weten dat zij in verband met het coronavirus niet voor 1 januari 2021 gaan rijden. "Opstarten is nu geen optie", waarmee men de drieregelige verklaring afsloot. Dit leverde niet verrassend diverse reacties op bij reizigers, waaronder de vraag naar alternatief vervoer. Dit komt er bewust niet, ook omdat "al 38 jaar een buurtbus rijdt met vrijwilligers, op basis van het aantal passagiers". Helaas bleek de vervoerder in niets bereid om alternatieven te bieden. Ook hier ging op: mensen moesten en moeten maar de Regiotaxi pakken, iets anders regelen of gewoon thuis blijven. Een boodschap die uiteraard niet in dank afgenomen werd door reizigers die afhankelijk zijn van deze voorziening.