Afbeelding
Foto:

Buurtbus Boekelo maandag weer van start

BOEKELO - Goed nieuws voor de vele reizigers die er al een tijdje op zitten te wachten: de buurtbus van Boekelo gaat vanaf komende week weer rijden!

De buurtbus was sinds halverwege maart uit de running. Immers, de bussen zijn te klein om een redelijke afstand te houden en de vrijwillige chauffeurs zitten in de kwetsbare doelgroep. Hoewel andere vormen van openbaar vervoer op 1 juli weer 'gewoon' reden, bleven gebruikers van de buurtbus verstoken van vervoer. Er is in de gemeentelijke, provinciale en landelijke politiek vaak aandacht gevraagd voor dit probleem. De vervoerder Keolis heeft namelijk sinds maart ook geen enkel alternatief geboden; dit zou allemaal te duur, te complex en onmogelijk zijn. Reizigers waren afhankelijk van andere opties zoals de Regiotaxi, familie en kennissen die eventueel wilden rijden. Dit tot groot ongenoegen van veel reizigers, die terecht beargumenteerden dat ook zij gewoon recht hebben op openbaar vervoer. De buurtbus Boekelo bedient jaarlijks ruim 17.000 reizigers.

Ritten hervat
Het lange wachten kwam ook door het nodige onderzoek naar het aanpassen van de kleine buurtbussen. Deze kregen diverse aanpassingen, zoals kuchschermen, een extra dakventilator en actief HEPA-filter. Met de aanpassingen kan de buurtbus per komende maandag 9 november weer gaan rijden, zo liet de buurtbusvereniging afgelopen weekend weten. Belangrijk voor reizigers in een rolstoel: de buurtbus mág mensen in een rolstoel vervoeren, mits zij eigen begeleiding hebben die de rolstoel vast kan zetten. In de buurtbus is een mondkapje verplicht.

Blij
"Wij van Buurtbusvereniging Boekelo zijn blij dat de buurtbus weer gaat rijden. De buurtbus verbindt en is belangrijk voor de omgeving waar niet of nauwelijks ander openbaar vervoer aangeboden wordt. Daarnaast heeft de buurtbus ook een sociaal aspect. Veel chauffeurs kennen de reizigers en hebben het contact de afgelopen periode, waarin we niet konden rijden, gemist.", aldus een verklaring op de website.