Afbeelding
Foto:

Gelijke kansen voor alle Enschedeërs

ENSCHEDE - Iedere inwoner moet gelijke kansen hebben; op fijn opgroeien, op meedraaien in de samenleving, op gezond en gelukkig zijn. Maar de praktijk is weerbarstig; sommige mensen hebben minder kansen of kunnen deze slechter benutten. En dit begint helaas al op vroege leeftijd. Om hier verandering in te brengen heeft de gemeente een nieuwe strategie gepresenteerd.

Het college van B&W stelde de visie 'Kansrijk Enschede' op. Uitgangspunt is dat ieder kind in Enschede de kans krijgt om het mooiste en beste uit zichzelf te halen. Enschede schiet helaas nu nog flink tekort op dit vlak; onlangs werd bekend dat Enschede op de derde plek staat in een ranglijst van kansarmste gemeenten. Er zijn op dit vlak helaas geen snelle oplossingen. De ambitie 'gelijke kansen voor iedereen' formuleren is makkelijker dan deze realiseren. Wethouder June Nods: "De werkelijkheid is dat de omgeving of systemen de kansen van een kind wel degelijk beïnvloeden. Dat is niet nieuw, maar meer dan ooit zijn we ons bewust van het belang hier wat aan te doen. Daarom is er deze strategie. Kansengelijkheid gaat over de toekomst van ieder kind en daarmee ook over de toekomst van onze stad. Er is geen “quick fix”, dat bleek ook wel uit de sessies die we ter voorbereiding van deze strategie hebben gehouden. We hebben veel professionals en ervaringsdeskundigen gesproken. Dat heeft ons een goed beeld gegeven van de bittere werkelijkheid waarvan soms sprake is.”

Concreet
De gemeente wil met het nieuwe beleid al vroeg beginnen. De eerste duizend dagen van een kind zijn het meest bepalend voor de goede start. En dit begint al in de buik van de moeder. Onder meer kraamzorg, wijkteams en jeugdgezondheid zetten in op een goede zwangerschap. Maar men start ook met het project 'nu niet zwanger', om kwetsbare mensen bewuste keuzes te laten maken omtrent de kinderwens. Verder wil de gemeente het gebruik van voorschoolse educatie voor peuters met een indicatie stimuleren; vorig jaar maakte 15 procent hier geen gebruik van. Ook zullen de zomerscholen de komende jaren in stand gehouden worden en er komt aandacht voor het rondkomen met je inkomen, wat in de kadernota opgenomen is.