Afbeelding
Foto:

Concordia heeft een nieuwe gastheer

ENSCHEDE - Tijdens Cinekid in de herfstvakantie konden kinderen al kennismaken met een bijzondere gastheer. Deze hightech kunstrobot staat de mensen nu voor het pand van Concordia (Langestraat 56) op te wachten. Voorbijgangers worden aangesproken en uitgenodigd om naast hem op de bank plaats te nemen.

Concordia wil kunst meer vanzelfsprekend maken. Juist ook buiten de eigen deuren. De robot brengt kunst en cultuur letterlijk dichterbij. Ook al lijkt kunst misschien een zeer serieuze zaak, het hoeft echt niet altijd hoogdravend te zijn. De kunstrobot is een mix van kunst, design en technologie, prikkelt het passerende publiek. Petra Boonstra (programmeur beeldende kunst): "We willen hen uitnodigen verder te kijken, om de kunst en cultuur van Enschede te ontdekken. Onze kunstruimte wordt ook beter zichtbaar voor publiek. Waar mensen eerder misschien doorliepen, blijven zij staan om te kijken en er ook even bij plaats te nemen. De robot maakt grapjes, maar vertelt de bezoeker ook meer over Concordia en wat er zoal te zien is. Dat moet de drempel om ook binnen te gaan kijken verlagen.”

Levend standbeeld
De robot is gemaakt door 100%FAT, directeur Jelle de Graaf vertelt: "De robot zit als een willekeurige bezoeker op een bankje en lijkt een statisch object. Maar zodra iemand langs loopt komt hij tot leven. Door toepassing van sensortechniek is hij in staat te reageren op passanten en spreekt hij ze actief aan. Voor ons was dit een prachtig project om verschillende technieken te combineren en zo tot een uniek kunstobject te komen. Ik denk al na over wat de robot in de toekomst nog meer zou kunnen met weer andere, nieuwe technieken.”

Wegwijzers
Concordia wil met dit initiatief zeker niet allen zichzelf promoten. Willem Jaap Zwart, directeur van Concordia geeft aan: "Aan de bank is ook een paal met verwisselbare wegwijsborden bevestigd; deze geven aan welke exposities er zijn, aangevuld met andere wetenswaardigheden in de binnenstad. Activiteiten van andere culturele activiteiten en instellingen kunnen ook een plek op de verwijsborden krijgen."