Afbeelding
Foto:

Jongerenwerk bereikt meer
jeugd via online activiteiten

ENSCHEDE - Een goed contact tussen gemeente, sociale organisaties en de jeugd is van groot belang. Je wil graag weten wat er speelt onder de jeugd; welke problemen en zorgen ervaren zij? Groeien ze gezond en gelukkig op? Een antwoord krijgen op al deze vragen is niet gemakkelijk - de jeugd komt lang niet altijd in aanraking met het jeugd- en jongerenwerk.

Enschede kent diverse vormen van jeugdondersteuning en activiteiten georganiseerd door jongerenwerkers. Maar lang niet iedere jongere maakt hier gebruik van. Er is nog vaak een zekere drempel om hulp te vragen. Daarom worden Enschedese jongeren tegenwoordig ook specifiek online benaderd. Dit project JeugdwerkOnline lijkt al succesvol te zijn om deze 'onzichtbare' groep jongeren te bereiken. Een kleine 100 jongeren zijn geholpen die het mentaal zwaar hadden of in een lastige thuissituatie zaten. Ook werden 17 jongeren aan werk geholpen, 8 aan een opleiding en 6 hebben inmiddels een startkwalificatie.

Succesvolle insteek
June Nods, wethouder Jeugd: “Met JeugdwerkOnline worden ook de jongeren zichtbaar die op straat, op school of bij een club onzichtbaar zijn. Hulp moet voor elke jongere makkelijk toegankelijk zijn. En iedereen verdient dezelfde kans om talenten te ontwikkelen. Dit mooie project draagt daar aan bij”. JeugdwerkOnline zet niet alleen professionals in, maar ook jongeren en fanatieke gamers als vrijwilliger. Zij kunnen helpen bij het opsporen van deze jongeren met problemen. Projectleider en wijkcoach Ivan Aloise heeft wat dat betreft een interessante taak: hij gamet enkele uren per dag, om jongeren op te zoeken in de online wereld en met hen in gesprek te gaan. Over thema's zoals online pesten, gameverslaving en eenzaamheid. Hij verwijst dan door naar professionele hulpverlening. Ivan: "Het gaat om veel verschillende vragen en problemen. Van kinderen die hun ouders niet begrijpen, tot fanatieke sporters die zich zorgen maken over dat ze geen vrienden hebben. Ik bied een luisterend oor, maar help ze ook om de situatie te begrijpen en die zelf te veranderen." Ivan geeft samen met de games en jongeren ook voorlichting op scholen. Hier leren kinderen, ouders en leerkrachten ook over risico's van gamen en sociale media. Er is ook een online community opgezet.