Afbeelding
Foto:

Brandpreventie: plaats rookmelders

TWENTE - De nationale brandpreventieweken zijn in volle gang. Alle veiligheidsregio’s zetten zich samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland in voor de campagne ‘Rookmelders redden levens!’. Het grootste gevaar bij brand is de inademing van rook. Je ruikt niets als je slaapt, zo merk je een brand niet of te laat op.

Het plaatsen van rookmelders redt dus levens. In veel gevallen gebeurt dit echter nog niet standaard. Jet Vroege is landelijk coördinator publiekscommunicatie van Brandweer Nederland en vertelt: "Op dit moment zijn rookmelders alleen verplicht in nieuwbouwwoningen. Dat is gek, want in iedere woning kan brand ontstaan, zowel in nieuwbouw als bestaande bouw. Daarom zijn vanaf 1 juli 2022 rookmelders verplicht in alle woningen." Tot het zover is, wil men de mensen aansporen om zelf actie te ondernemen.

De beste plek
Plaats minstens een melder op elke verdieping, een op de hal en een op de overloop aangezien dit vluchtroutes zijn. Voor extra veiligheid is het verstandig om ook melders op te hangen in slaapkamers en de woonkamer. Plaats de rookmelder tegen het plafond op minimaal 50 cm van een muur of hoek. Plaats de melder niet in vochtige ruimtes (de badkamer), op de tocht of in de buurt van mechanische ventilatie.

Aandachtspunten
Er zijn diverse rookmelders verkrijgbaar. Let in ieder geval op het Europese keurmerk, dit garandeert dat je een deugdelijk product koopt. Er bestaan verschillende technieken om brand te detecteren. Er is de optische melder die verstoringen door rook detecteert. Voor de keuken is deze minder geschikt, rook of damp tijdens het koken kan de melder onbedoeld activeren. De thermische melder is een alternatief. Deze reageert op hoge temperaturen. Een smeulende brand kan echter al veel levensbedreigende rook veroorzaken, terwijl de temperatuur dan niet direct oploopt. Houd hier dus rekening mee. De batterij is natuurlijk ook een belangrijk aandachtspunt. Een piepsignaal waarschuwt je wanneer vervanging noodzakelijk is. Veelal gaat de batterij een jaar mee, maar er zijn ook melders waarvan de batterij 5 of 10 jaar werkt. Lees altijd goed de bijgeleverde handleiding om te zorgen voor een optimale werking. Kijk voor meer informatie en praktische brandpreventietips ook op: www.brandweer.nl