Afbeelding
Foto:

Armoede opgelost

De gemeente Enschede heeft het armoedeprobleem opgelost. In de nieuwe beleidsnota over dit onderwerp wordt het woord armoede of arme niet meer gebruikt. Armen worden nu mensen genoemd die niet rond kunnen komen van hun inkomen. Zo wordt het probleem verlegd van overheid naar burger. Dat iemand niet goed met geld kan omgaan, kun je immers de overheid niet verwijten. De schuldvraag ligt nu bij de burger, die niet rond kan komen. Het schijnt dat de coalitiepartijen dit nieuwe jargon gaan gebruiken tijdens de komende discussies.

De truc is niet nieuw. Onder tsarina Marijke van Hees, oud-wethouder van Enschede werd het woord minderheden taboe verklaard. Loste een gigantisch probleem op; het maakte een nieuwe minderhedennota overbodig. Bestuurlijke rotspelletjes.

Hoe kan de gemeente mensen selecteren, die het financieel echt nodig hebben? Iemand die al vijf dagen geen geld heeft om eten voor zichzelf en zijn/haar kinderen te kopen, heeft niets aan een kostbaar onderzoek naar de oorzaak van armoede. Hij/zij wil bruine bonen met spek, bij wijze van spreken. Nota’s kun je niet eten, zou Jan Schaeffer gezegd kunnen hebben.

Hoe kan je als overheid een gezin financieel helpen? Een verhoging van de Individuele Inkomenstoeslag, zit er bij dit college niet in. Lidmaatschap van verenigingen zou gratis moeten zijn. Ter bestrijding van de kosten moeten de verenigingen dan een vergoeding krijgen. Bovendien is dit prima voor de ledenwerving van de clubs.

Veel gebeurt er al; de Stichting Leergeld doet nu al uitstekend werk op dit gebied met behulp van vrijwilligers. In het persbericht wordt een verhoging van het armoedebudget gesuggereerd, structureel. Gesuggereerd wordt dat er 5 ton extra is uitgetrokken, maar dat is niet waar. Er wordt met geld geschoven. Een aantal jaren geleden zei René Kreeft, de toenmalige lijsttrekker van de VVD: “In Enschede is geen armoede.’ Ik weet op dit moment niet hoe de VVD over het armoedebeleid denkt, maar het wordt tijd dat de VVD excuses aanbiedt voor deze uitlatingen. Als je een probleem niet wilt zien, dan heb je geen probleem. 6000 kinderen leven in armoede in onze stad. Als tijdens de discussie gesproken wordt over mensen die niet rond kunnen komen, dan weet u hoe de spreker over armoede denkt; eigen schuld, dikke bult. Enschede kent geen armoede, alleen mensen die te veel geld uitgeven… Zoiets overkomt een bestuurder uit Enschede natuurlijk nooit. Die komt altijd rond van zijn inkomen.


Jan Visser