Afbeelding
Foto:

Enschede zet extra in op bestrijding armoede

ENSCHEDE - De gemeente Enschede gaat de komende jaren nog meer aandacht geven aan armoede en het voorkomen daarvan. Voor die inzet besteedt de gemeente ongeveer een half miljoen euro extra. Het totale budget komt daarmee uit op meer dan 17,5 miljoen euro. Tal van maatregelen moeten er voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen kunnen rondkomen met hun inkomen. Dat is wat het college van B&W voorstelt aan de gemeenteraad.

Wethouder Arjan Kampman: “Armoede is voor het college één van de belangrijkste onderwerpen en een speerpunt van het coalitieakkoord. We kunnen als gemeente niet de armoede oplossen, maar we doen er alles aan om die ondersteuning te geven die nodig is. En ik ben blij dat we dat samendoen met een groot aantal geweldige partners.” Zowel de Cliëntenraad Werk & Inkomen als de Wmo-raad hebben een positief advies uitgebracht.

Rondkomen
De nota waarin de plannen staan heeft de titel ‘Rondkomen met je inkomen’. Het gaat over rondkomen met je inkomen in plaats van over armoede, omdat de gemeente wil voorkomen dat mensen denken dat er geen mogelijkheden zijn om te participeren of dat ze zich schamen. Bovendien gaat armoede niet alleen over de hoogte van het inkomen; ook iemand die goed verdient kan bijvoorbeeld schulden hebben. Daarnaast kunnen de negatieve gevolgen zelfs nog groter zijn wanneer armoede op de volgende generatie overgaat.
Uitbreiding Kindpakket
Voorbeelden van de maatregelen zijn de uitbreiding van het Kindpakket, het inrichten van “1-loket” en door gerichte communicatie meer bekendheid geven aan wat er allemaal is aan ondersteuning. Het doel is ook om mensen met geldproblemen zo vroeg mogelijk te bereiken om te voorkomen dat problemen verergeren. Daarnaast worden diverse maatregelen genomen op het gebied van schuldhulpverlening, zoals het perspectieffonds voor jongeren en het collectief schulden regelen. En er wordt onderzoek gedaan naar het gebruik en effect van de collectieve zorgverzekering voor minima. Dit alles moet ervoor zorgen dat mensen meer rust en financiële ruimte krijgen. Dat de toekomst voor kinderen er beter uitziet en ze gelijke kansen hebben.