Afbeelding
Foto: shutterstock.com

Stepelerveld erg duurzaam

HAAKSBERGEN - Een bedrijventerrein moet niet alleen productief zijn, maar tegenwoordig ook steeds duurzamer. In Haaksbergen wordt druk gewerkt aan plannen om bedrijventerrein Stepelerveld zo duurzaam mogelijk te maken.

De gemeente kampte met wat vertraging bij de planvorming voor het bedrijventerrein, zo werd er volop onderhandeld over kavelverkoop aan Uzin Utz; nu de grond verkocht is aan deze vloerenspecialist kan de verdere inrichting van het Stepelerveld vorm krijgen.

Veel besproken
In augustus werd een ontwerpsessie gehouden, waar een schetsontwerp getoond werd evenals de landschappelijke inpassing van het bedrijventerrein. Hier kwamen de nodige duurzame afwegingen aan bod. Zo is er de ambitie om de biodiversiteit te versterken maar ook slim gebruik te maken van materialen en een gezonde, veilige omgeving te creëren. De uitkomsten worden meegenomen in een definitief ontwerp. De gemeente hoopt dat het gebied in het voorjaar van 2021 bouwrijp gemaakt kan worden.

Certificering
Een belangrijk uitgangspunt is om de zogenaamde BREEAM-classificering van vier sterren te krijgen. Deze certificering beoordeelt een geheel gebied en stimuleert zo duurzame plannen. Om dit te behalen moeten álle partijen wel de maximale inzet doen. “Een mooie uitdaging”, vindt projectleider Rob Lammerink van Stegehuis Infra. Hij begeleidt samen met zijn collega’s en experts dit proces. “Het getuigt van lef om op dit niveau te werken aan duurzaamheid. Met partijen als Uzin Utz en Nouryon, wijkraad Veldmaat en de Bedrijvenvereniging Stepelo hebben we de juiste mensen aan tafel om samen met de gemeente Haaksbergen en begeleidende experts de juiste stappen voorwaarts te zetten.” Ook wethouder Louis Koopman is blij dat er nog meer stappen richting duurzaamheid worden gezet. “We realiseren ons dat de duurzaamheidsambitie voor Stepelerveld hoog ligt. Toch willen we er alles aan doen om met alle stakeholders in het gebied een hoge duurzaamheidscertificering te behalen.”