Afbeelding
Foto:

Enschede beloont fietsgebruik

ENSCHEDE - Fietsen is leuk, gezond, goed voor het milieu en de doorstroming op de weg. Maar nog lang niet iedereen ziet de fiets als een vanzelfsprekendheid. Om het fietsgebruik onder Enschedeërs te bevorderen is de gemeente gestart met een fietsstimuleringscampagne. Met leuke beloningen voor fanatieke fietsers.

Tijdens de kick-off van de nieuwe fietsstimuleringscampagne afgelopen week lanceerde wielerlegende en Fietsburgemeester Hennie Kuiper een speciale fietsapp ‘Enschede Fietst’ voor gebruik op de smartphone. Met deze app ontvangen Enschedeërs voor elke fietsrit punten die ze kunnen inwisselen voor waardebonnen en leuke kortingen. Ook werd op sportieve wijze de eerste Junior Fietsburgemeester van Enschede bekendgemaakt: de 10-jarige Florian Laan van basisschool De Fontein, de school met de meeste fietsbeloftes van Nederland. Fietswethouder Jurgen van Houdt: “We willen de aandacht voor fietsen in Enschede verder uitbreiden. Fietsen is gezond, snel, maakt vitaal en levert een belangrijke bijdrage aan de bereikbaarheid en CO2-reductie van onze stad. Helaas pakt nog lang niet iedereen de fiets naar school, de sportclub of de supermarkt. Dat kan beter en daar zetten we met de campagne Enschede Fietsstad vol op in.”

Fietsen wordt beloond!

Gemeente Enschede wil het aantal autoritten met 10% verminderen door inwoners te verleiden voor korte ritten (<7.5 km) de fiets te pakken. Daar hoort een app bij die de fiets centraal stelt. Wethouder Van Houdt: “De kracht van zo’n app zit in het communitygevoel dat je ermee creëert. De app daagt inwoners uit voor challenges waaraan ze mee kunnen doen en extra punten kunnen verdienen, individueel of in groepsverband. Wat extra motiveert is het beloningssysteem. Voor elke fietsrit ontvangen ze punten die ze kunnen inwisselen voor waardebonnen van ondernemers in en om Enschede.”

Junior Fietsburgemeester
Om het onderwerp ook bij jongeren en hun ouders onder de aandacht te brengen, zet de campagne ook in op een Junior Fietsburgemeester. Dit moet kinderen, jongeren en ouders stimuleren om meer te fietsen. naar school, sport, zwemles en meer. Daarom hebben Hennie en Florian een leuke eerste uitdaging in de app gezet waarmee Enschedeërs hun eerste punten kunnen verdienen én kans maken op een Fitbit Charge 4.