Afbeelding
Foto:

Minder overlast van de eikenprocessierups

ENSCHEDE - De overlast door de eikenprocessierups in Enschede was dit jaar een stuk minder dan afgelopen jaar. De gemeente is enthousiast dat de nieuwe aanpak dit jaar al een positief effect heeft gehad.

Afgelopen jaar ontving de gemeente ruim 4.600 meldingen over de eikenprocessierups. Dit jaar kwam er nog geen 2.000 meldingen binnen. Uiteraard is dit ook deels te verklaren doordat mensen minder buiten waren voor activiteiten dit jaar, maar toch is de gemeente enthousiast dat de bestrijdingsaanpak ook echt werkt.

Enschedese aanpak
De gemeente en experts kwamen tot een aanpak om de rups al vroegtijdig effectief te bestrijden. Hierbij maakte men gebruik van een bestrijdingskaart waar per gebied bepaald is hoe de rups bestreden kan worden. Hierbij zijn diverse afwegingen meegenomen, zoals de overlast die er is, maar ook of er beschermde vlinders in het gebied zijn waardoor bestrijding milder moet. De gemeente bestreed de rups dit jaar ook actief bij scholen, sportvelden en speeltuinen.

Meer contact
Naast het concrete bestrijden van de eikenprocessierups zette de gemeente ook actief in op het communiceren met inwoners over de rupsen. Onder meer via de website, enschede.nl/eikenprocessierups. De gemeente was ook actiever op social media. Wethouder Jurgen van Houdt is blij met de afname van overlast, maar er is nog winst te behalen. Ook voor 2021 en 2022 heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld voor vroegtijdige bestrijding. De verwachting is dat door meer ervaring de overlast op langere termijn verder af zal nemen.