Afbeelding
Foto:

Enschede peilt woonwensen voor nieuw beleid

ENSCHEDE - De gemeente Enschede is bezig om de woonwensen bij inwoners in kaart te brengen. De gemeente scherpt regelmatig het lokale woonbeleid aan, met als doel om het aanbod van woningen beter aan te laten sluiten op de wensen in het heden en in de toekomst. Hiervoor houden zij nu onder meer een peiling onder het online Enschede Panel.

De gemeente gebruikt het panel regelmatig om inzichten te krijgen in de meningen en beleving van veel inwoners over een breed aantal onderwerpen. De afgelopen tijd lag dit wat stil, zo laat de gemeente weten. Diverse projecten en beleidsontwikkelingen liepen door de coronacrisis vertraging op, maar nu kan dit weer hervat worden. De gemeente hoopt dan ook dat bestaande panelleden deel zullen nemen aan wat meer onderzoekjes de komende tijd. Nieuwe aanmeldingen zijn ook van harte welkom via www.enschedepanel.nl

Woonwensen
In de nieuwste enquĂȘte staan dus de woonwensen centraal. De gemeente heeft een belangrijke maar indirecte rol bij het woningaanbod. Zo biedt de gemeente woningbouwkavels aan en kiest men voor het al dan niet instemmen met specifieke bouwprojecten. Maar: de gemeente bouwt zelf eigenlijk niet. De vragen gaan onder meer over op welke termijn men wil verhuizen, of ze overwegen om te bouwen, welke aspecten belangrijk zijn voor de woonlocatie en naar welk stadsdeel men wel of niet wil verhuizen.

Bredere trends
Met de uitkomsten van het onderzoek kan de gemeente ook inzicht krijgen of en hoe landelijke trends zich vertalen naar lokale woonwensen. Zo is er bijvoorbeeld landelijk een verschuiving naar meer huishoudens, vergrijzing, langer zelfstandig willen wonen met zorg en meer van dit soort ontwikkelingen. Terwijl bijvoorbeeld in Enschede de belangrijke accenten weer heel anders kunnen liggen, zoals juist een aanbod van meer studenten-woonruimte of meer koopwoningen in plaats van huur-appartementen.