Foto: Andreas Kajim
Foto: Andreas Kajim Foto: Andreas Kajim

Twee podiumplaatsen voor Solar Team Twente

ENSCHEDE - Drie weken na hun officiële start deed het nieuwe team van Solar Team Twente met twee zonneauto’s mee aan het Europees kampioenschap in België.

De 24-uurs race was de eerste race-ervaring voor het nieuwe team in aanloop naar de Bridgestone World Solar Challenge 2021 in Australië. Bij de door Le Mans-geïnspireerde race eindigde het Twentse team als tweede en derde op Circuit Zolder. De achterstand op wereldkampioen Agoria Solar Team uit Leuven bleek te groot om nog weg te werken.

Efficiëntie getest
De iLumen European Solar Challenge is een 24-uurs race voor zonneauto’s. In deze race moeten zoveel mogelijk rondes gereden worden. Dit vereist niet alleen optimale efficiëntie van de auto, maar ook van het team. De studenten van Hogeschool Saxion en Universiteit Twente namen deel met de twee meest recente zonneauto’s van het solarteam: RED Shift (2017) en RED E (2019). "We werden dit weekend direct in het diepe gegooid. We zijn pas enkele weken bij elkaar, dus dit was een mooie oefening voor het nieuwe team," zegt tevreden teamleider Colin van Laar. "Ook omdat we vanwege de coronamaatregelen gelimiteerd waren met de hoeveelheid ervaren oud-teamleden die mee mochten ter ondersteuning, was het een grote uitdaging."

Comeback
Het is de eerste keer dat RED E in actie komt sinds de zonneauto tijdens de Bridgestone World Solar Challenge 2019 in Australië van de weg raakte. “We hebben afgelopen maanden hard gewerkt aan het herstel van RED E. Het doel was om het nieuwe team met de nieuwste auto tijdens de iLumen European Solar Challenge in actie te laten komen, zodat zij ervaring krijgen met alle ins en outs van een zonneauto,” aldus Rob Kräwinkel, elektrotechnicus van het solarteam van 2019. “RED E en het team hebben erg goed gepresteerd!” Naast teambuilding stond ook innovatie centraal dit weekend. Met RED Shift heeft het Twentse studententeam zich gericht op het testen van nieuwe elektrische technologieën.
Foto: Andreas Kajim