Afbeelding
Foto: Shutterstock.com

Einde aan de 'nieuwe auto geur' door toekomstige regels?

Ahh, de geur van een fonkelnieuwe auto! Net opgehaald bij de dealer en de eerste kilometers liggen al weer achter je. Maar: wat ruik je nu precies? En is die 'lekkere' nieuwe autogeur eigenlijk niet schadelijk?

Een nieuwe auto heeft vaak een vrij herkenbare geur in het interieur. Dit is niet verrassend wanneer je bedenkt dat een interieur uit een groot aantal verschillende materiaalsoorten bestaat, ook niet zelden voorzien van coatings, lijm en andere chemicaliƫn. Veel kunststofsoorten zijn onderhevig aan het uitgassen. Het zijn chemicaliƫn in de categorie 'vluchtige organische stoffen' die vaak vrijkomen in een interieur. Waaronder benzeen, ethylbenzeen, formaldehyde, styreen, tolueen en xyleen.

Schadelijk?
Uit onderzoek uit 2005 onder kopers van auto's in Zuid-Korea blijkt dat zo'n beetje de helft van respondenten zich wel eens ziek voelde van de interieurlucht. Ook wordt dit in consumentenbeoordelingen vaak genoemd als storende factor.

Nieuwe regels
China is momenteel bezig met nieuwe wetgeving die deze uitstoot van schadelijke stoffen in interieurs terug moet dringen; in 2021 gaat dit in. Europese fabrikanten die ook aan China leveren zullen zich hier dan aan moeten houden. Maar ongetwijfeld zal dit ook binnen Europa aanleiding zijn om naar de regels te kijken. Het licht dan ook in de lijn der verwachting dat de 'nieuwe auto geur' over een paar jaar definitief tot het verleden zal behoren.