Afbeelding
Foto:

Enschedeër moet meer sporten en bewegen met akkoord

ENSCHEDE - Dinsdag ondertekende de gemeente samen met de sportsector het lokale sport-, beweeg- en leefstijlakkoord. Hiermee geven de partijen invulling aan de wens om alle Enschedeërs goede mogelijkheden te bieden voor sport en beweging in de breedste zin.

Onder leiding van sportformateurs Wilco Huisman en René van den Burg hebben vertegenwoordigers van partijen uit onder andere de sport, zorg, welzijn, onderwijs, cultuur, overig maatschappelijk middenveld en gemeente een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het akkoord. Huisman: "Er gebeurt in Enschede al heel veel op sportgebied en aan bewegingsactiviteiten. Onze taak was vooral om extra energie te zetten op nieuwe partijen die de bestaande activiteiten nog beter kunnen maken én te kijken naar nieuwe activiteiten. Daar is samen hard aan gewerkt, en Enschede mag trots zijn op het resultaat." De ondertekening van het lokaal sport-, beweeg- en leefstijlakkoord is nog maar het begin. Wethouder Van den Berg: "Met de betrokken partijen gaan we per thema nu een praktisch vervolg geven aan de gemaakte afspraken. Wie wat gaat doen en wanneer? Daar gaan we elkaar scherp op houden. Samen gaan we ervoor dat iedereen in Enschede met plezier kan sporten en bewegen!"

Gezonde leefstijl
Het is niet allemaal nieuw, maar door de manier van uitvoering krijgen sport, bewegen en gezonde leefstijl een impuls in Enschede. Ondanks de coronacrisis is het gelukt het proces in gezamenlijkheid af te ronden. Tijdens de feestelijke ondertekening op 22 september presenteert wethouder Niels van den Berg ook de publieksversie. In het akkoord staan vijf thema’s centraal: Inclusief sporten en bewegen (dus ook voor mensen met een beperking en andere uitdagingen). Duurzame sport- en beweeginfrastructuur. Gezonde leefstijl. Vitale sport- en beweegaanbieders. En als laatste, samenwerking en borging.

Veel betrokkenen
Sportverenigingen leveren graag een actieve bijdrage. Maar ook onderwijs en speeltuinen doen mee. Wethouder Niels van den Berg: "Ook zij hebben contact met de mensen die we graag in beweging willen krijgen. We merken dat deze partijen daarin ook een rol voor zichzelf zien. Ik ben daar heel blij mee."