Afbeelding
Foto:

Expositie Tetem en UT over AI-toekomst

ENSCHEDE - Hoe ziet onze toekomst eruit? Welke rol spelen mens en machine daarin? Tetem en Universiteit Twente slaan de handen ineen in een interactieve tentoonstelling over de toekomst van Artificiële Intelligentie (AI). Deze week werd deze geopend.

In de tentoonstelling getiteld Reflecties wordt het publiek meegenomen in een verhaal over algoritmes, kunstmatige intelligentie en machine learning technology. Wie ben jij? Kan de machine jou leren kennen? Hoe werkt AI? Wordt jouw leven beter als algoritmen je beslissingen ‘optimaliseren’? Is jouw expertise nog iets waard als machines sneller denken en beter zoeken? Wat blijft er dan van jou over? De tentoonstelling nodigt het publiek uit om op deze vragen te reflecteren en stil te staan bij de maatschappelijke uitdaging waar we nu voor staan.

De toekomst
AI-experts verwachten dat tegen 2060 de machine in álle domeinen de mens de baas zal zijn. Maar als mensen niet langer nodig zijn vanwege hun cognitieve of artistieke vaardigheden, waar zijn we dan nog wél voor nodig? Als machines straks beter dan wij zelf kunnen denken, rekenen, schilderen en componeren, als hun verhalen pakkender en schrijnender zijn dan die van ons, waaraan ontlenen we als mens dan onze betekenis en wat is dan onze nieuwe rol? Om als mens in 2060 nog gelukkig te kunnen zijn is het nodig dat we nu nadenken over onze digitale toekomst, over de relatie tussen mens en machine en over onze menselijke waardigheid binnen dit geheel.

De expositie
De tentoonstelling Reflecties is te zien tot en met 16 oktober in Tetem aan de Stroinksbleekweg 16 in Enschede. Het publiek kan de tentoonstelling fysiek, online en op afstand via de robot ervaren. De tentoonstelling is ook onderdeel van GOGBOT festival. Kijk voor meer informatie op tetem.nl/reflecties.