Afbeelding
Foto:

Etalage

Citymarketing omvat alle activiteiten die door gemeentelijke organisaties worden verricht om een stad of dorp zo goed mogelijk te profileren. Doel is om instanties, bedrijven en personen over te halen zich in de gemeente te vestigen of de stad te bezoeken. De afgelopen jaren is Enschede druk geweest met citymarketing. Veel dingen zijn goed gegaan. Wat niet altijd werkte waren de verschillende kreten. Enschede: Muziekstad, Kennisstad, Fietsstad en zo kan ik er nog wel 10 noemen.


Je vraagt je af: “Wat is Enschede nu dan?” Bij een sterke citymarketingstrategie kun je de volgende vraag meteen beantwoorden: “Wat is het eerste dat in je opkomt als je aan Enschede denkt?” Veel gemeenten houden zich bezig met het profileren van de stad. Men ziet de stad als een merk, waarbij ook een kenmerkende slogan en logo niet mogen ontbreken. Enkele treffende voorbeelden zijn “I AMsterdam”, “Er gaat niets boven Groningen” of “Make it Happen” in Rotterdam. Maar wat is het merk Enschede? Het college komt met de eenduidige positionering van Enschede als technologische, innovatieve en creatieve stad, waar het door de menselijke maat en Enschedese mentaliteit fijn ondernemen, studeren, recreëren en wonen is. Drie pijlers: ondernemende stad, creatieve stad en bruisende stad op basis waarvan de citymarketingactiviteiten worden uitgewerkt.


Het is een hele mond vol, waarbij volgens ons de menselijke maat met de haren erbij is gesleept. Want juist daarin kan Enschede meer laten zien. Voor de “menselijke maat” kan nauwelijks een definitie worden gegeven. Mensen zijn verschillend en ieder mens heeft andere behoeften. Bovendien is de menselijke maat afhankelijk van de situaties en de omgevingen waarin mensen functioneren. Nu heeft een groep van 50 mensen, waaronder verschillende organisaties, inwoners, bezoekers, bedrijven, cultuur, onderwijs etc bij elkaar gezeten om zich af te vragen waarmee zetten we Enschede in de etalage? Daar kwam uit: Kennisstad, Leefstad, Stad van Techniek en innovatie, Winkelstad, Bruisende binnenstad op volgorde met de meeste stemmen.


Jammer genoeg waren onze inwoners niet meegenomen, op een paar na dan. Maar als het college wil dat onze inwoners de “Ambassadeurs” moeten zijn van het merk Enschede, dan had je ze ook mee moeten nemen in het hele proces. Waar denken onze inwoners als eerste aan bij Enschede? Wij waren verbaasd dat het college de pijler Leefstad niet heeft toegevoegd. Een gemiste kans! Een vierde pijler kan makkelijk. De “kwetsbare waarden”: een mooie ruime omgeving, een groene omgeving, een duurzame omgeving met aandacht voor het klimaat, water en cultuurhistorie, een omgeving waar kinderen frank en vrij kunnen opgroeien, waar mensen prettig thuiskomen. Een veilige leefstad en een stad zonder al die afvaltroep. Want dat afval is nou niet bepaald een visitekaartje voor Enschede! Enschede als technologische, innovatieveen creatieve stad is niet echt onderscheidend van bijvoorbeeld Eindhoven. Maar voeg daaraan toe de pijler Groene Leefstad en er kan geen stad tegenop!


Margriet Visser

Raadslid EnschedeAnders