Afbeelding
Foto:

Denk mee over aardgasvrij Enschede

ENSCHEDE - Nederland gaat uiteindelijk in 2050 helemaal van het aardgas af. Maar voor het zover is, moet er nog veel gebeuren. Het zal een ware monsterklus worden om alle Nederlandse woningen van het gas af te sluiten en om te zetten naar een andere energievorm. De gemeente Enschede nodigt inwoners uit om mee te denken over deze transitie.

Tot en met 17 september kunnen inwoners deelnemen aan een enquĂȘte die in te vullen is via www.enschede.nl/transitievisie. Iedereen die in Enschede woont kan zijn of haar mening delen. Aan het einde van 2021 moeten alle Nederlandse gemeenten een Transitievisie Warmte klaar hebben, waarin zij beschrijven hoe zij hun gemeente aardgasvrij willen maken. Er zal dan ook per wijk aangegeven worden wat het meest duurzame alternatief voor aardgas is, tegen de laagste kosten. Ook zal gekeken worden in welke volgorde wijken van het aardgas afgaan. Twekkelerveld is de eerste bestaande wijk die van het gas afgaat. De gemeente onderzoekt hier nu al het beste alternatief, samen met de inwoners. De opgedane ervaringen zullen ook meegenomen worden in de Transitievisie Warmte.

Langere termijn
Zelfs als het plan volgend jaar klaar is, dan nog is het concrete afsluiten een project van een lange adem. De gemeente verwacht dat er de komende decennia veel kan veranderen op het gebied van duurzame energiebronnen. De route naar een aardgasvrij Enschede zal dan ook zeker iedere vijf jaar opnieuw bekeken worden. Belangrijk is ook om het draagvlak voor dit besluit goed in het oog te houden. Huiseigenaren zullen immers geen zin hebben in alternatieven die voor hen duur of erg onpraktisch zijn.