Afbeelding
Foto:

Onttrekkingsverboden van kracht in Twente tegen droogte

TWENTE - Het Waterschap Vechtstromen heeft sinds afgelopen week een grondwateronttrekkingsverbod ingesteld voor kwetsbare natuur ten zuiden van de Overijsselse Vecht. Dit omvat Twente en een deel van Salland.

In het gebied ten zuiden van de Overijsselse Vecht is het neerslagtekort fiks opgelopen de afgelopen tijd, tot meer dan 250 millimeter. In de droge jaren 2018 en 2019 bleek dat een dergelijk neerslagtekort echt blijvende, onherstelbare schade op kan leveren aan de kwetsbare natuur. Daarom zijn nu onttrekkingsverboden ingesteld voor grondwater, binnen 200 meter van kwetsbare, grondwaterafhankelijke natuur. De hoger gelegen Twentse gronden zijn een uitdaging voor het Waterschap Vechtstromen, omdat het aanvoeren van extra water haast onmogelijk is. Eerder riepen het Waterschap Vechtstromen en Vitens al op om rustig aan te doen met water. Hoewel er de afgelopen tijd weer wat meer regen is gevallen, vult dit het grond- en oppervlaktewater niet direct aan. Het is namelijk ook erg lastig voor de extreem droge grond om in een korte tijd zo'n grote hoeveelheid water op te nemen.

Meer verboden
Sinds 29 mei is al een verbod van kracht op het onttrekken van oppervlaktewater uit openbare vijvers in stedelijk gebied. Handhavers controleren streng op de naleving van dit verbod, waarbij overtreders boetes riskeren die op kunnen lopen tot duizenden euro's. Hiermee wil men duidelijk maken dat de schade groot kan zijn.