Afbeelding
Foto:

Weg met ambrosia

TWENTE - Natuurorganisaties en gemeenten maken zich steeds meer zorgen over invasieve exoten. De afgelopen jaren zagen we steeds meer bloemen en planten hier in opkomst die er eigenlijk niet thuishoren. Deze zorgen voor een verstoring van de ecologische balans, maar kunnen ook veel praktische problemen opleveren zoals kapotte tuinen en straten, aangetaste funderingen en hooikoortsklachten. Zo ook ambrosia.

Steeds meer gemeenten zijn actief bezig om deze plant te bestrijden en ze roepen inwoners op om dit ook te doen. Ambrosia is van eind augustus tot en met oktober in bloei, wat bij veel mensen voor hooikoortsklachten zorgt. In Nederland komen drie soorten ambrosia voor; alsemambrosia, driedelige ambrosia en zandambrosia. De eerste soort komt het meeste voor. Deze groeit in tuinen, voornamelijk op plekken waar ook vogelvoer is gestrooid. Verder is deze vaak te vinden op verstoorde gronden, zoals akkers en bouwterreinen.

Weg ermee
Het gericht uitroeien van deze plant klinkt wellicht wat hard, want ook natuurbehoud is immers belangrijk, toch? Maar in de praktijk levert deze plant veel meer overlast op dan anderen zonder dat hier iets positiefs tegenover staat. Sterker nog, experts vrezen dat als ambrosia hier nog doorgroeit, deze zorgt voor een verlenging van het hooikoortsseizoen met twee maanden.

Help mee
Het is dan ook belangrijk om mee te helpen om ambrosia te bestrijden in uw eigen tuin. De meest effectieve methode is om de hele plant met wortel en al handmatig te verwijderen. Doe dit het liefste vóór ze in bloei staan zodat er geen pollen vrijkomen en er geen zaad gevormd kan worden. Als u ze wel weghaalt tijdens de bloeiperiode, dan is het advies om dit in de namiddag te doen omdat de meeste pollen in de ochtend vrijkomen. Gooi de planten vervolgens in een vuilniszak bij het RESTAFVAL en NIET IN DE GFT-BAK. Want: het risico is dan dat aanwezige zaden alsnog verspreid worden wanneer men er compost van maakt.