Afbeelding
Foto:

Reiziger mijdt het openbaar vervoer nog sterk momenteel

TWENTE - Het aantal mensen dat gebruik maakt van het openbaar vervoer blijft nog steeds fors achter bij de langjarige trends. De ingrijpende coronamaatregelen en angst voor besmetting zorgen ervoor dat mensen nog steeds vaak voor alternatief vervoer kiezen.

Officieel kan men sinds 1 juli alle zitplaatsen weer gebruiken in het openbaar vervoer en rijden de meeste bussen en treinen weer redelijk normale schema's, met de nodige uitzonderingen zoals kleinere buurtbuslijnen. Maar reizigers die het OV in stappen moeten wel over een zekere angst heen en ook de vele maatregelen vormen een grote belemmering voor het willen reizen. Zo moeten reizigers op het perron en bij haltes 1,5 meter afstand bewaren, in bus en trein zijn mondkapjes verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar en een kaartje kopen in de bus kan ook niet.

Veel minder reizigers
Dankzij de digitale in- en uitchecktransacties kunnen het CBS en Translink ook duidelijk de impact van de coronacrisis zien op het OV, met de veranderingen van dag tot dag. Uit deze OV-monitor blijkt dat het aantal check-ins per dag vaak rond de helft tot slechts een derde ligt van wat gebruikelijk is. Bijvoorbeeld op vrijdag 14 augustus, toen dit jaar 1,35 miljoen keer ingecheckt werd. Dit tegenover 2,69 miljoen keer afgelopen jaar.

Buiten de spits
De OV-bedrijven promoten nu het buiten de spits reizen als alternatief voor de drukke momenten. Zo kan men het Dal Voordeel busabonnement nemen of een bus/trein-abonnement waarmee men tegen 40 procent korting reist. Kijk hiervoor op de website: www.ervaarhetov.nl/dalvoordeeloost