Afbeelding
Foto:

Twentse jeugd woont nog dicht bij school

TWENTE - Deze week zijn de scholen weer begonnen. Onder meer gemeenten en Veilig Verkeer Nederland waarschuwden afgelopen week al volop om op te letten op de schoolgaande jeugd die nu weer voor het eerst sinds lange tijd op de fiets zit.

Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam met interessante schoolfeitjes. Zo kan men dankzij de nieuwste cijfers in de Nabijheidsstatistiek tegenwoordig ook berekeningen maken voor fietsroutes. Dit levert interessante conclusies op. Veilig Verkeer Nederland stimuleert schoolgaande kinderen om te voet of op de fiets naar school te gaan. Kinderen brengen met de auto is niet wenselijk. Maar de vraag die dan opkomt is: hoe ver wonen kinderen eigenlijk af van scholen? En welke voor- of nadelen heeft de vervoerskeuze?

Dicht bij huis
Kinderen in Twente wonen weliswaar statistisch iets verder van school af dan in de randstad, maar over het algemeen zijn de verschillen kleiner dan je zou denken. Zo wonen kinderen in Rijssen-Holten, Enschede, Hengelo en Oldenzaal gemiddeld op 600 meter fietsafstand van hun dichtstbijzijnde basisschool. In Almelo, Hellendoorn, Haaksbergen en Twenterand is dit 700 meter. In Losser is dit 800 meter en in Dinkelland, Wierden en Hof van Twente is dit 900 meter. De enige negatieve uitschieter is Tubbergen, waar men gemiddeld 1,1 kilometer fietst naar de dichtstbijzijnde school.

Fietsvoordeel
Opvallend is dat de fiets vaak sneller is dan de auto qua het schoolvervoer; fietsers leggen gemiddeld 100 meter minder af dan een automobilist; zeker op de kleine afstanden van huis naar school levert de auto dus eigenlijk geen tijdswinst op. Gemeenten, scholen en VVN zijn al jaren bezig om ouders ook echt te ontmoedigen de auto te pakken. Juist de grote aanwezigheid van veel auto's rond scholen maakt een schoolomgeving onveilig.