Afbeelding
Foto:

Sobere en emotionele Indië-herdenking

ENSCHEDE - Wanneer ons volkslied het Wilhelmus wordt gespeeld, dan raak ik de laatste tijd meer en meer lichtelijk geëmotioneerd. Dat was ook het geval afgelopen zaterdag bij de Indië-herdenking 2020. Ondanks het noodgedwongen beperkte karakter waren de emoties groot bij het traditionele Indië herdenken in Enschede.

Het was voor mij de eerste keer dat ik een Indië-herdenking heb bijgewoond. Maar zeker niet de laatste (bij leven en welzijn). Even moest ik een traantje wegpinken en ik niet alleen. Ook de heer Briët die samen met andere aanwezigen bij de kranslegging en het bidden van het Indische Onze Vader de tranen niet kon bedwingen. Sober en ingetogen was het kleine gezelschap dat deze ochtend aanwezig was voor de jaarlijkse herdenking bij het Indië-monument in het Blijdenstein park. Dit monument, het oudste van Nederland, werd ontworpen door Han Petri en in 1960 onthuld door de weduwe van generaal Spoor, opperbevelhebber van het Nederlands leger in Indië.

Bijzondere herdenking
De heer Briët, voorzitter van de organiserende Stichting Gevallenen Zuid – Oost Azië 1941-1949, betreurde het dat de herdenking uitgerekend in het ‘jubileumjaar’ vanwege corona een beperkt karakter moest krijgen. De kranslegging, door burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede, commissaris van de koning Andries Heidema en een klein gezelschap van genodigden, was bijzonder en emotioneel zeker voor de nabestaanden van de oorlogsslachtoffers.

Veel verhalen
De oorlog heeft diepe wonden geslagen. Hoe ouder je wordt, hoe meer dat gaat leven. De tijd is nu aangebroken voor de ouderen om de verhalen te doen, de belangstelling is er gelet op het betrokken en aanwezig zijn van de jongeren, de tweede generatie. Op veilige afstand heb ik de plechtigheid bijgewoond, nu is het tijd om de verhalen op te schrijven, ook die van de in Overijssel wonende nabestaanden van de Indiëslachtoffers. De Hart krant, uitgave van DWF Mediamakers en uitgever van de Bevrijdingskrant, biedt plaats om uw verhalen vast te leggen. Wij nodigen u van harte uit om uw verhalen in te sturen naar mailadres: verhalen@dwfmediamakers.nl.

Foto en tekst:
Martin Meijerink.

Afbeelding