Shutterstock
Shutterstock Foto:

Bouwbranche nog steeds fiks onder druk

TWENTE - De bouwnijverheid staat helaas nog steeds fors onder druk. In week 31 werden tien faillissementen uitgesproken in deze sector, waarmee deze wederom bovenaan de lijst staat.

Twente is zo'n beetje dé bouwregio van Nederland, met een grote oververtegenwoordiging van bedrijven in deze sector die hier gevestigd zijn. Slecht nieuws voor de bouw is dan ook slecht nieuws voor Twente. Maar we hebben wel degelijk ook dingen geleerd van de eerdere economische crisis in 2008, waarbij aanzienlijk meer bedrijven in korte tijd omvielen.

Meten is weten
Het Centraal Bureau voor de Statistiek meet vaker de economische factoren en hun ontwikkelingen sinds de start van de coronacrisis. Dit is belangrijk om te weten of de ondersteunende overheidsmaatregelen hun doel bereiken en om tijdig in te kunnen grijpen wanneer dit niet zo is. Het aantal faillissementen is hierbij één van deze factoren. Wel zit hier de nodige vertraging in; bedrijven werken vaak met grotere orderportefeuilles, waardoor ze misschien nu nog wel werk hebben, maar geen nieuwe opdrachten binnenkrijgen. De vrees is dan ook wel een beetje dat de 'echte klap nog gaat komen'.

Lessen geleerd
Om dit te voorkomen zijn gemeenten en andere opdrachtgevers wel aangespoord om juist nu te blijven investeren in werk voor deze sector. Zo werden onder meer veel weg- en rioleringswerkzaamheden uitgezet voor de infrastructurele sector. Zelfs kleinere gemeenten hebben miljoenen aan werk uitgezet om de orderboeken bij lokale bouwbedrijven te kunnen vullen. Dit zijn euro's die vaak ook weer terugvloeien naar de lokale gemeenschap, dus geld goed besteed. Verder blijft bouwen nu belangrijk, omdat er al een woningtekort is dat alleen maar verder op zal lopen zonder actie, ongeacht hoe de huidige crisis verder zal verlopen.