Afbeelding
Foto:

Nog te veel voedselverspilling: dat kan anders!

ENSCHEDE - Wie eens een kijkje neemt op de parkeerplaats bij een gemiddelde supermarkt in Enschede valt al snel op: de meeste bezoekers komen met aardig volle karren weer naar buiten. We slaan wekelijks veel in qua boodschappen, maar een niet onaanzienlijk deel eindigt uiteindelijk toch in de afvalbak.

Ook de gemeente Enschede wijst inwoners op het fenomeen van voedselverspilling en het terugdringen hiervan. De cijfers liegen er niet om; als consument nemen wij 42 procent van al het verspilde voedsel voor onze rekening. De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks ruim 34 kilo voedsel weg. Collectief gooien we volgens Milieu Centraal zo'n 590 miljoen kilo weg.

Bewustwording
De gemeente, het Voedingscentrum en anderen vragen al geruime tijd aandacht voor het probleem van voedselverspilling. Zo is bewust inkopen, goed opslaan en het begrijpen van houdbaarheidsdata belangrijk om de verspilling terug te dringen. Koop bijvoorbeeld niet te veel van voedsel waarvan u weet dat het vaker de ton in gaat. Veel mensen vullen bijvoorbeeld een fruitschaal, terwijl ze ook vaak fruit weggooien. Het is dan zinniger om bijvoorbeeld een zak fruit te delen met buren of het te gebruiken voor alternatieve toepassingen wanneer het tegen de houdbaarheid aan zit, zoals in een smoothie. Weet ook hoeveel u daadwerkelijk eet aan groente of bijvoorbeeld soep en pasta. We zetten vaak te veel op tafel, waardoor een deel uiteindelijk rechtstreeks door gaat naar de afvalbak.

Houdbaarheidsdatum
Vaak gooien mensen ook voedsel weg dat nog uitstekend te eten is, omdat het 'tegen de datum is'. Eten en drinken met een THT-datum gaan vaak nog veel langer mee dan men denkt. Zo is hagelslag tot 1 jaar na datum eetbaar, koekjes en chips enkele maanden, soep en groente in glas zelfs enkele jaren en ook groente en soep in blik, rijst, frisdanken en zoetwaar in glas zijn jaren over datum eetbaar. Kortom, dat blik doperwten dat achterin de kast staat sinds Twente landskampioen werd, kon best nog wel eens op tafel staan.