Afbeelding
Foto:

Enschede moet aan de slag met leefbaarheid

ENSCHEDE - Hoe fijn woont u in Enschede? Gelukkig zullen de meeste lezers nog best tevreden zijn met het lokale woongenot in onze mooie stad. Enschede heeft veel te bieden; van een sterk winkelaanbod, veel lokale activiteiten, een brede culturele sector en een groeiende high-tech bedrijvigheid en kennisinstellingen. Maar Enschede is ook een stad van uitdagingen. Dat er zeker verbetering nodig is, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van weekblad Elsevier.

Onlangs publiceerde Elsevier weer de ranglijst van de beste Nederlandse gemeenten qua woongenot. Alle 354 gemeenten werden onder de loep genomen en beoordeeld op zo'n honderd meetbare factoren. Sommige objectief, anderen wat meer subjectief. De uitkomsten voor Enschede waren niet zo gunstig als gehoopt. Onze stad eindigde op plaats 229. Alleen Almelo scoort slechter in de regio - plaats 306.

Meten is weten
Enschede scoort in totaal een twee van de vijf mogelijke sterren. Op het gebied van onderwijs scoren we de volle mep; vijf sterren. Een breed en goed onderwijsaanbod is immers belangrijk voor de toekomst van de jeugdige inwoners en stad als geheel. Ook op het gebied van winkels, beschikbaarheid van zorg en vrije tijd scoort Enschede goed.

Slechte scores
Helaas stopt daar ook het vrolijke deel van deze onderzoeksresultaten. Enschede scoort namelijk slechts één ster voor de gebouwde omgeving, één ster voor de overlast, één ster voor de veiligheid, één ster voor de 'sociale kenmerken' van de bevolking en een schamele twee sterren voor rust en ruimte.

Grote problemen
Dat met name overlast en veiligheid zo slecht scoren is voor menig Enschedeër geen verrassing. De afgelopen jaren bleken gemeente en politie niet erg effectief om problemen zoals aanhoudende drugsoverlast in en om het centrum terug te dringen. Zo zijn het stationsgebied en Wilminkplein geen mooie visitekaartjes voor onze stad door de junks, dealers, daklozen en andere randfiguren. De gemeente investeerde ook in sociaal zwakkere wijken om hier een positieve ommekeer te maken, maar het sociaal activeren van inwoners vergt wel een grote inzet met een relatief klein resultaat.