Afbeelding
Foto:

Veel overlast door muggen

TWENTE - Deze zomer hebben we er weer volop last van: de mug. Dit jaar kwam de piek van de muggenoverlast al vroeg op gang dankzij wederom een milde winter. Hoewel muggen in Nederland vooralsnog alleen vervelend zijn, is er wel enige zorg over het oprukken van gevaarlijker varianten.

Nederland telt tegenwoordig een dertig soorten steekmuggen. Deze zuigen allemaal bloed, wat ook de oorzaak is van gezondheidsrisico's. Naast de inheemse muggensoorten komen er incidenteel ook exotische soorten voor zoals de tijgermug. Bijvoorbeeld via import van autobanden en bamboe-planten aldus het RIVM. De overheid is actief om te voorkomen dat deze exotische varianten voet aan de grond krijgen, maar mede door bijvoorbeeld klimaatverandering is er wel een toenemend risico.

Wereld Muggendag
Op 20 augustus is de wereldwijde muggendag. Deze is gericht op de wereldwijde strijd tegen muggen die ziektes verwekken. Zo loopt dit uiteen van malaria, knokkelkoorts tot chikungunya. Ongeveer de helft van de wereldbevolking leeft in gebieden met malaria-risico en jaarlijks sterven zo'n 400-450.000 mensen aan deze ziekte.

Buiten de deur houden
We kunnen zelf veel doen om ook onze gewone irritante mug buiten de deur te houden. Zo is het verstandig om ramen van horren te voorzien die ze buiten de deur houden. Verwijder ook stilstaand water rondom de woning, zoals bijvoorbeeld bakken, kannen, in dakgoten en meer. Muggen leggen namelijk eitjes in stilstaand water. Vermijd verder het gebruik van parfums, geuren, geparfumeerde cosmetica en dit soort items. Geurvrije producten zijn minder aantrekkelijk voor muggen. Er zijn ook chemische middelen tegen de mug, zoals het insmeren met DEET, die enkele uren bescherming bieden. Wel alleen geschikt voor volwassenen.

Biodiversiteit helpt
In Twente zetten we ook steeds meer in op het versterken van de biodiversiteit. Ook dit helpt direct en indirect tegen overlast door muggen en andere problematische insecten. Zo eten vogels, vleermuizen en veel andere dieren met plezier de mug. Zo is een natuurlijke tuin met een vogelkastje goed om overlast terug te dringen. De huiszwaluw eet bijvoorbeeld muggen, vliegen, bladluizen en andere probleemgevallen. De koolmees eet bijvoorbeeld weer de eikenprocessierups; die is dus ook van harte welkom in de Nederlandse tuinen.