Afbeelding
Foto:

Column: de thuis-werkvergoeding

ENSCHEDE - Het Nibud maakte kort geleden bekend dat thuiswerken de werknemer geld kost. Gemiddeld € 1,99 per dag. Denk aan WC-papier, kopjes koffie en de afschrijving van een bureau en bureaustoel. Geadviseerd wordt om met de werkgever in gesprek te gaan en een thuiswerkvergoeding te claimen.

Veel Hollandser kan het niet. Ja, natuurlijk maak je kosten als je thuis werkt. Wij doen dat met ons kantoor al 7,5 jaar. Maar je krijgt ook veel meer gedaan op een dag. Geen kopjes koffie meer met je collega’s om het weekend door te nemen of een zaak te bespreken (waar je na 5 minuten al mee klaar was, maar je bleef voor de gezelligheid toch nog maar even hangen). De pauzes die iets langer uitvielen en de vergaderingen waar maar geen eind aan kwam (en waarbij er ook nog eens geen knopen werden doorgehakt).

Ik las laatst, heel toepasselijk: “We blijven vergaderen tot we erachter zijn gekomen waarom we geen werk gedaan krijgen.” En zo werkt het echt in de praktijk. Mijn collega en ik hebben jarenlang ervaring opgedaan met het werken op een groot kantoor. En natuurlijk mis je soms de gezelligheid van collega’s, maar die gezelligheid vul je wel in op andere momenten. Je bent thuis echt veel efficiënter bezig. Je kunt eventueel wat eerder stoppen (of later beginnen) op je werkdag en je hebt geen reistijd meer. Veel meer tijd dus voor je privé, je gezin, tussen de middag een rondje hardlopen in plaats van ’s avonds na het eten. En geen/minder onderhoudskosten aan de auto. Je verbruikt een stuk minder brandstof. Je maakt zelfs minder kosten voor de aanschaf van kantoorkleding. Sterker nog, thuiswerken is beter voor het milieu. Ook bij slechts één dag per week thuis werken, kan er al voor miljarden worden bespaard aan onder andere gas, elektriciteit en catering, heeft onderzoek uitgewezen. Dus een thuiswerkvergoeding? Nou, in principe niet. Ga genieten van je extra (kwali)tijd. Zo’n beetje het enige positieve aan deze crisis.

RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Kijk ook op de website:
www.rpadvocatuur.nl