Herdenking bommen en fietsmanifestatie

ENSCHEDE - Deze week is het maar liefst 75 jaar geleden dat de Amerikanen de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki bombardeerden. Met twee atoombommen dwongen zij de Japanse overgave af, met 360.000 directe doden als gevolg. Ook in Twente wordt dit herdacht.

In Enschede organiseerde Enschede voor Vrede donderdag een korte herdenking op de Oude Markt, waar tevens aandacht gevraagd werd voor nieuwe ontwikkelingen ten aanzien van kernwapens. Ook in Almelo en Zwolle werden herdenkingen gehouden. Dit jaar organiseert Enschede voor Vrede bovendien komende zondag 9 augustus een fietstocht naar Gronau waar een herdenking van de atoombom op Nagasaki georganiseerd zal worden en waarbij de rol van Urenco bij deze nieuwe ontwikkelingen belicht zal worden.

Fietstocht
De fietstocht op zondag 9 augustus vertrekt om 12.00 uur vanaf de Alphatoren aan de Boulevard 1945 en zal aansluiten op de fietstocht die in Gronau om 13.00 uur vanaf het Gronause station richting Urenco zal vertrekken waar vanaf 14.00 uur een manifestatie zal plaatsvinden tegen de betrokkenheid van dit concern bij het moderniseringsprogramma van de Amerikaanse kernwapens die ook in Nederland (Volkel) en Duitsland (Büchel) zijn gestationeerd. Niet alleen vanuit Enschede wordt die zondagmiddag naar Gronau gefietst, ook vanuit het Duitse Heek vindt, op initiatief van de lokale SPD-fractie, een fietstocht naar Gronau plaats. Alle belangstellenden zijn van harte welkom om mee te fietsen.