Afbeelding
Foto:

Deelscooter moet niet voor overlast zorgen

ENSCHEDE - Veel lezers hebben ze ongetwijfeld al gezien; de felgroene GO Sharing deelscooters die afgelopen maand in Enschede verschenen. Ook de gemeente Enschede volgt de ontwikkelingen op de voet. De deelscooters passen namelijk niet helemaal binnen het gemeentelijk beleid.

Op zich klinkt het concept van de GO Sharing elektrische deelscooters als een mooi aanvulling op vervoersmogelijkheden. Met het systeem kunnen gebruikers via een app een scooter pakken, gebruiken en parkeren binnen een 'ring' in Enschede. Zij betalen dan een vast bedrag per minuut.

Vragen
De gemeente volgt de ontwikkelingen nauwlettend en begrijpt dat het concept vragen oproept. Zo laat de gemeente weten dat gebruikers zich wel aan de geldende regels dienen te houden. Gebruikers worden door BOA's beboet bij overtredingen en het bedrijf zelf beboet gebruikers ook nog wanneer zij overlast veroorzaken door fout geparkeerde scooters.

Scooterverbod
De gemeente ziet het deelsysteem wel als aanvulling op het huidige mobiliteitsaanbod, zeker wanneer zoals nu openbaar vervoer niet altijd beschikbaar is. Tegelijk is er ook een zeer belangrijke kanttekening: de e-scooters vallen namelijk ook onder het verbod voor brom- en snorfietsen dat per 1 september van kracht wordt in de binnenstad. Deze scooters mogen dan dus ook niet het stadserf op. In samenspraak met GO Sharing is het binnenstadsgebied nu al 'verboden' verklaard in de app. Ook worden buiten het centrum extra parkeerplekken gerealiseerd waar mensen hun scooter kwijt kunnen.