Afbeelding
Foto:

Klein

Grote partijen hebben een hekel aan kleine partijen, ze hebben er last van. Gertjan Tillema, voorzitter van de D66 raadsfractie in Enschede was vorige week te gast bij de lokale omroep 1Twente en weet het in zijn ogen slechte functioneren van de Enschedese gemeenteraad aan de kleinere raadsfracties. Door hen duren de vergaderingen eindeloos, is de discussie oppervlakkig, etc.. Het leek op vluchtgedrag van de D66-voorman. D66 heeft inderdaad een probleem; met 5 zetels is ze de op een na grootste fractie, Burgerbelangen is de grootste met zeven zetels. Deze twee fracties zitten in het college, maar hebben samen geen meerderheid. Daarom moesten drie fracties erbij komen (VVD, PvdA en CU), met voor elke partij een wethouderstoel als cadeautje. Dat zijn vijf partijen die uitgeschakeld zijn voor een kritische noot in de raad. In totaal heeft de Enschedese gemeenteraad 13 fracties.

Over twee jaar zijn er verkiezingen en er zijn partijen die nu al aan het voorsorteren zijn voor collegedeelname. Daarom zijn ze nu oorverdovend stil en hopen in elk geval door de grote partijen lief en aardig gevonden te worden. Aardig genoeg om de volgende keer wel mee te mogen doen met het college of om opnieuw mee te mogen doen. Kortom, geen kritiek op andere coalitiepartners. Dat doe je maar ergens anders.

Wat is het gevolg van deze nieuwe normen en waarden? Dat een groot deel van de raad monddood is gemaakt. Meestal voert een fractievoorzitter het woord en komen de andere leden nauwelijks aan de bak. En dat leidt tot dorheid binnen de coalitie. En de rest dan? De rest zijn de kleinere fracties die niet in de eerste plaats voor (toekomstige) macht gaan, maar nu een stukje vrijheid krijgen, waarvan de andere fracties slechts kunnen dromen. En als de kleinere fracties ook maar een beetje samenwerken kunnen er leuke dingen gebeuren. Wat Gertjan eigenlijk bedoelde is dat de Oppositie te veel in de melk te brokkelen heeft.

De enige creatieve geluiden komen van klein links en klein rechts, die kans zien zich te profileren. En dat is lastig, want steeds te moeten reageren op weer een idee vanuit de kleinere fracties, terwijl het binnen de eigen partij en fractie zo onrustig is, vergt veel van een eenvoudige fractievoorzitter of woordvoerder. Gertjan heeft rust nodig. Maar hij is niet de enige binnen de gemeente Enschede, geloof ik. Gertjan moet zuinig zijn op de kleinere fracties. Daar wordt politiek bedreven vanuit het hart, zonder bijbedoelingen, waar de kiezer zo’n hekel aan heeft. De kleinere partijen zijn de toetssteen van de democratie, het baken voor de zwalkende kiezer en de hoop van de burger. Ach, D66 is in Enschede ook begonnen als eenmansfractie.


Jan Visser