Afbeelding
Foto:

Donornier voor René Beunders

ENSCHEDE - Enschedeër René Beunders heeft waarschijnlijk een donornier gevonden. Hij was twee weken geleden te gast in het TV-programma 'De Opstandelingen'. Hierin vertelde hij niet alleen over zijn inzet voor het sociale domein in Enschede, maar ook zijn persoonlijke strijd: Beunders kampt met diabetes, hartproblemen en zijn nieren werken niet meer waardoor hij afhankelijk is van dagelijkse dialyse. Een kijker van het TV-programma was dusdanig geraakt door Beunders' verhaal dat deze nu graag een nier wil doneren.

De redactie van het programma ontving na de uitzending een email van deze kijker; Jerûn Dreves uit Feerwerd (Groningen). Hij was dusdanig geïnspireerd door het verhaal van René's strijd voor rechtvaardigheid bij de gemeente Enschede en zijn persoonlijke situatie, dat hij graag bij leven een nier wil doneren. Dat het niet zomaar een spontane actie is blijkt uit het gegeven dat hij eerder al een nier zou doneren aan een andere persoon. Vorig jaar zat Jerûn al in een donatietraject van het UMCG, wat toen op het laatste moment niet doorging omdat de ontvangster een infectie had opgelopen.

Doneren bij leven
Het doneren bij leven van een orgaan is relatief zeldzaam. Zowel een nier als een deel van de lever kan door een levende donor gedoneerd worden. Afgelopen jaar waren er iets minder dan 500 nierdonaties bij leven; in 279 gevallen ging het om geen bloedverwanten. Doneren bij leven brengt uiteraard wel risico's met zich mee. Zo zijn er de gebruikelijke complicaties van iedere chirurgische ingreep en de overgebleven nier moet wat harder werken. Een donor die verder gezond is kan gewoon normaal leven met één functionerende nier. Jerûn is een groot voorstander van doneren bij leven; hij schuwt dan ook niet de publiciteit die dit brengt. Zowel hij als René Beunders hopen dat hun verhaal ook anderen inspireert om bij leven te doneren. Er is immers nog steeds een lange wachtlijst voor een donororgaan.

Eerste ontmoeting
Onlangs had René een eerste ontmoeting met Jerûn in het Van der Valk hotel in Enschede. Jerûn gaf aan onder de indruk te zijn van René's strijd tegen sociale misstanden in Enschede. Met Sociaal Hart Enschede zette hij zich onder meer in voor een fair bijstandsbeleid, voldoende thuiszorg en goede kansen voor participatie van alle Enschedeërs. "Hij ziet net zoals ik de permanente afbraak van onze sociale verzorgingssysteem door rechts denkende kabinetten Rutte 1, 2 en 3. Hij voelt mee met de mensen die bijstandsterreur moeten ondergaan, in Enschede maar ook elders in het land.", aldus Beunders' gespreksverslag. Jerûn is werkzaam als inval-leerkracht in het basisonderwijs en exploiteert een foodtruck. De twee blijken een goede match qua persoonlijkheid; de 48-jarige Groninger heeft net als Beunders een creatieve inslag. "Onder het genot van een tweede kop koffie hebben we het over onze gemeenschappelijke hobby, liedteksten schrijven. Hij zegt dat mijn bijstandsballade 'Als bijstand jouw lot is' hem zeer aanspreekt. Jeroen vertelt dan dat hij in 2015 de publieksprijs van het Leeuwarder Cabaret Festival heeft gewonnen. Het is duidelijk, twee creativo's hebben elkaar gevonden. De persoonlijke match is er, nú de medische match nog."

Vervolg
Zowel René als Jerûn hebben dezelfde bloedgroep; O-positief. Maar dit is slechts één factor in een succesvolle donatie. Inmiddels is er contact gelegd met het Erasmus MC om een donatietraject in te gaan. Op woensdag 22 juli staan onderzoeken gepland bij het ziekenhuis; deze moeten uitwijzen of donatie een goede kans van slagen heeft. In ieder geval hopen beiden met hun verhaal het doneren bij leven meer op de kaart te zetten. Zelfs wanneer een directe match niet altijd lukt, kan men ook nog via ruildonatie helpen; hierbij worden twee donoren en twee ontvangers aan elkaar gekoppeld om zo donaties 'uit te wisselen'; zo kan een nier toch indirect gebruikt worden om een naaste of ander te helpen.