Afbeelding
Foto:

'Een goede techniek is de basis voor elk schilderij'

HENGELO - Hebt u wel eens gedacht: schilderen, dat lijkt me leuk? En gelijk ook weer deze gedachte weggeschoven? Jammer; want schilderen is een vaardigheid die goed te leren is. Kunstschilder Bryan Rietman wil mensen graag inspireren om toch eens de kwast ter hand te nemen. Hij geeft schilderlessen waarin een goede basistechniek en zelf keuzes maken centraal staan.

Bryan was als kind al veel aan het tekenen. Maar zijn interesse in de schilderkunst kwam via een omweg. Zo'n 15 jaar geleden zag hij een documentaire over het Nijsinghhuis in Eelde; waar Matthijs Röling in 1983 begon met wandschilderingen in de 'Blauwe Kamer'. Dit inspireerde hem dusdanig dat hij uiteindelijk begon aan een opleiding bij de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen. Bijzonder is dat de man die hem zo inspireerde - Matthijs Röling - hier als docent les zou geven aan Rietman. Ook docenten als Jan van Loon en Henk Helmantel gaven hem een basis en inspiratie mee waar hij zeer dankbaar voor is.

Kennis doorgeven
Na zijn afstuderen groeide de wens om niet alleen als kunstenaar door te groeien, maar ook om zijn kennis juist door te geven. Zo is hij sinds 2014 verbonden aan Oyfo in Hengelo, waar hij klassieke schildertechnieken doceert. Daarnaast geeft hij ook zelf les aan diverse groepen; zowel overdag als 's avonds. Zowel de totale beginner als schilder die meer wil leren zijn welkom; er is veel persoonlijke begeleiding. Hij exposeert regelmatig; met een specialisatie in naakten en stillevens en maakt in opdracht portretten.

Goede basis
In de lessen is er veel aandacht voor de basis; het goed beheersen van schildertechnieken en weten hoe je ze toepast. Een kunstwerk kan immers nog zo creatief zijn, maar zonder goede techniek is het eindresultaat niet altijd zo mooi als het kan zijn. Vergelijk het met een foto: een goede compositie, mooi kleurgebruik en uniek perspectief zijn belangrijk - maar als de foto onscherp en onderbelicht is, is het eindresultaat teleurstellend. Wat Bryan leerlingen mee wil geven is een goede fundering om zelf op te bouwen. Waarom schilderden de oude meesters op hun manier? Welke keuzes maakten zij? Hoe kun je dit toepassen in je eigen werk? Je leert de 'regels' en de 'taal' van de kunst kennen. De gevorderde schilder kan werken aan een mooie portfolio.

Beginners welkom
Elke deelnemer mag rekenen op een goede persoonlijke begeleiding. Ook de totale beginner die nog geen poppetje kan tekenen is welkom, zo grapt hij. Motivatie om te willen leren is het allerbelangrijkste. Mensen willen vaak te veel, te snel en raken hierdoor ontmoedigd wanneer het niet lukt. Een parallel die Bryan trekt is met de muziek: wanneer je een instrument leert, weet je dat het eerst slecht is en geleidelijk beter zal worden met oefening. Schilderen is hierop geen uitzondering. Het spreekwoord zegt niet voor niets: oefening baart kunst. In dit geval letterlijk en figuurlijk. Hij heeft door de jaren heen ook diverse cursisten begeleid naar kunstacademies in Nederland en België.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over het werk en de lessen op Bryan's website: www.bryanrietman.nl