Afbeelding
Foto:

Beleid

De gemeenteraad van Enschede heeft na een corona-pauze haar werkzaamheden hervat. En met vaart, want er moet nog het één en ander geregeld worden, voordat de grote vakantie toeslaat. Nu is het nog leeg in de ambtelijke kantoren. Er wordt thuis gewerkt en dat tot leidt tot nog meer eiland- en schuttinggedrag dan normaal. Corona heeft de ambtenaren er nog eens op gewezen hoe ze hun macht kunnen gebruiken. Neem financiën. Hoe groot is de coronaschade eigenlijk voor Enschede? Wij weten het niet. Hoeveel heeft corona FC Twente gekost en zijn die al bij de gemeente geweest? Ik weet het niet, maar ik wed dat er contacten hierover geweest zijn. Hoeveel heeft de Veiligheidsregio gekost en wat heeft Enschede gedaan in regioverband? Hoeveel heeft het de GGD’s gekost en bij wie komt de rekening? Hoe staat het met het potje voor ondernemers en hoeveel kost dat?


Ik hoorde vorige week een interessante analyse van Tjeenk Willink. Hij zei dat de rol van de overheid meer publiek van karakter was geworden. Tot nu toe waren de overheden steeds meer op het bevorderen van de economie gericht; oprichting nutsbedrijven, afvalverwerkers, waterbedrijven, luchtvaartmaatschappijen, etc. Deze bedrijven zijn veelvuldig in de loop der jaren geprivatiseerd, waarbij de overheden hebben gehandeld als particuliere beleggers en hun winst hebben genomen. De overheid is inmiddels gewend bedrijfsmatig te opereren met producten, die verkocht moeten worden aan klanten, met bezuinigingen die worden ingevuld met efficiënter werken en met bedrijven die streven naar winstmaximalisatie. Nu worden ze gedwongen zich bezig te houden met zaken als het verstrekken van bijzondere bijstand, huisvesting van daklozen en subsidieverstrekking aan sport, cultuur, etc,. Terreinen waar de overheid niets kan met winstmaximalisatie en in de eerste plaats moet zorgen voor de zwakkere in de samenleving en dit moet afwegen met andere publieke belangen.


In Enschede is het beleid nog gericht op de economie, op winstmaximalisatie en op geld verdienen. Het verlenen van een uitkering is niet leuk, kost de gemeente geld en levert geen winst op, maar is wel de corebusiness van de gemeente. Een nieuw sportcomplex openen is leuker, of in bestuurstermen “sexier”. En dat straalt het bestuur uit. Je hoort ze niet. Informatie geven ze niet, behalve de burgemeester via 1Twente. Wat leert ons corona op het gebied van regionale samenwerking? Wat leert ons corona voor de gemeentelijke organisatie?


Dame en heren, ik mis beleid.


Jan Visser